netbeheerders investeren voor energietransitie

Netbeheerders moeten als gevolg van de energietransitie miljarden investeren

Eric 26 april 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Energie,

De verduurzaming vraagt steeds meer van het stroomnet. Bijvoorbeeld door de groei van het aantal aansluitingen voor windmolen- en zonneparken. Daar komt bij dat we steeds meer elektriciteit gebruiken door uiteenlopende ontwikkelingen zoals de opkomst van elektrische auto’s, warmtepompen, energieslurpende datacentra en nog veel meer.

Stroomnetbeheerders komen hierdoor voor enorme investeringen te staan. Naar verwachting is er tot 2050 meer dan 100 miljard nodig, zo’n drie miljard per jaar.

Lukt het de netbeheerders de toenemende vraag naar stroom blijvend aan te kunnen? Hoe gaan ze de benodigde investeringen betalen? En wat betekent dit voor onze energierekening?

Wat is en wat doet een netbeheerder precies?

Lang niet iedereen weet wat een netbeheerder precies doet, of weet wat het verschil is tussen netbeheerders en energieleveranciers. Kort samengevat is een netbeheerder verantwoordelijk voor aanleg, onderhoud en beheer van het stroomnetwerk. De netbeheerder zorgt ook voor het transport van elektriciteit naar woningen.

Een netwerkbeheerder is dus heel wat anders dan een energieleverancier. Simpel gesteld zorgen de netbeheerders voor de infrastructuur, waardoor energieleveranciers stroom kunnen leveren aan consumenten.

Een ander verschil is dat energieleveranciers commerciële bedrijven zijn. De netbeheerders in Nederland zijn allemaal nutsbedrijven die volledig in handen zijn van de overheid: zowel rijksoverheid als provincies en gemeenten betalen er aan mee. Netbeheerders mogen wel winst maken. Van de winst vloeit een deel in de vorm van dividend weer terug naar de overheid.

Netbeheerders staan voor miljardeninvesteringen in hun stroomnetten

Adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) bracht een rapport uit over de verwachte uitbreiding van het stroomnet. Volgens dit rapport komt het totaalbedrag dat nodig is om te investeren in het stroomnet tot 2050 in totaal op 102 miljard euro. Zo’n drie miljard per jaar dus. Op de begroting van de netbeheerders staat nu 61 miljard: een tekort van 41 miljard euro.

Waar is het geld precies voor nodig? Het duurste is de aansluiting van windmolenparken op zee. TenneT is door de overheid aangewezen als zee-netbeheerder en is nu al zo’n 200 miljoen euro per jaar kwijt aan kosten voor het windmolenpark op zee.

Windmolenparken en zonneparken op het land zorgen ook voor kostenstijgingen. Deze liggen namelijk vaak in landelijke gebieden. Vaak moeten netbeheerders daar nieuwe netwerk-infrastructuur aanleggen of bestaande stroomnetwerken verbeteren en uitbreiden.

Daarnaast is er geld nodig voor extra leidingen in de grond, hoogspanningskabels en transformatorstations.

zonneparken aangesloten op stroomnet

Het stroomnet is nog niet goed berekend op de vele zonne- en windparken.

Toename elektriciteitsverbruik komende jaren

Naast de verduurzaming zijn er nog een aantal ontwikkelingen die sterk bijdragen aan de belasting van het stroomnetwerk. Bijvoorbeeld dat Nederland vanaf 2050 aardgasvrij moet zijn. Nieuwbouwwoningen krijgen daarom vaak een volledig elektrische energievoorziening. Het elektriciteitsverbruik stijgt ook doordat we steeds meer inductiekookplaten, warmtepompen en andere elektrische apparatuur gebruiken. Daarnaast wordt nog een enorme toename van elektrisch rijden verwacht.

Er wordt een enorme toename van elektrisch rijden verwacht

Het elektriciteitsverbruik stijgt ook door inductiekookplaten, warmtepompen en andere elektrische apparatuur.

Wie gaat dit allemaal betalen?

De netbeheerders kloppen bij de overheid aan voor meer geld, maar dat wordt lang niet altijd makkelijk gegeven. Veel gemeenten bijvoorbeeld hebben al andere financiële zorgen. PwC suggereerde dat het dividend dat de netbeheerders jaarlijks aan de overheden betalen dan maar omlaag moet. Het adviesbureau stelt ook voor om het voor pensioenfondsen mogelijk te maken aandeelhouder te worden van netbeheerders. Verschillende pensioenfondsen willen daar graag aan meewerken. Er is wel een wetswijziging voor nodig.

Wat betekent dit voor de energierekening?

In een rapport van PwC staat de verwachting dat de netbeheerkosten per huishouden zullen stijgen van zo’n 440 euro nu naar zo’n 600 euro in 2050. In de praktijk kan dat meevallen: als de verwachte bevolkingsgroei doorzet, kunnen de netbeheerders de kosten over een veel groter aantal klanten verdelen dan nu.

Aan kosten voor netbeheer betaal je als stroomconsument mee. Netbeheerkosten betaal je via de energierekening. Op de nota die je van jouw energieleverancier krijgt, staat dit aangegeven. Gaan de netbeheerkosten, en daarmee de energierekening omhoog? En zo ja, hoeveel? Dat is op dit moment nog niet helemaal duidelijk en hangt af van een aantal ontwikkelingen:

  • Gaat het dividend dat de netbeheerders aan de overheid betalen omlaag?
  • Gaan overheden zoals het rijk, provincies en gemeenten bijspringen?
  • Komt de wetswijziging er die pensioenfondsen toestaat aandeelhouder van netbeheerders te worden? En zo ja, op welke termijn?

Het is dus nog even afwachten of de netbeheerkosten, en daarmee ook de energierekening voor huishoudens gaat stijgen.

Ontvang als eerste onze updates

Blijf op de hoogte van updates en aanbiedingen door hier je e-mailadres in te vullen.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

stijgende energieprijzen
De energieprijzen schieten omhoog, wat merk je hiervan als consument?

Eric 22 september 2021

In de media horen we al geruime tijd over allerlei crisissen, maar met de steeds maar hogere energieprijzen wordt nu ook al gesproken van een energiecrisis. De tarieven voor elektriciteit en gas blijven maar stijgen. Wat is er aan de hand en wat is de oorzaak? En wat gaan we hier als consument van merken?

Shell Energy
Shell wordt energieleverancier en gaat stroom en gas leveren aan particulieren

Femke 31 augustus 2021

Shell gaat onder de naam Shell Energy groene stroom en CO2 gecompenseerd gas leveren aan Nederlandse huishoudens. Recent heeft Shell van de Autoriteit Consument & Markt de vergunning hiervoor gekregen. Het is de verwachting dat je vanaf eind 2021 klant kunt worden bij Shell Energy

gasprijzen dalen niet
De kans dat de gasprijzen op korte termijn zullen dalen is klein

Femke 24 februari 2022

Sinds de gasprijzen eind vorige jaar een zeer snelle en ongekende stijging lieten zien is de energiemarkt uiterst onzeker. Analisten verwachtten enkele maanden geleden nog dat de prijzen bij het aanbreken van het voorjaar weer zouden dalen, maar de situatie is nu heel anders.

prijsplafond voor energie stopt
Prijsplafond voor energie stopt, is overstappen verstandig?

Femke Update: 22 november 2023

Vanaf 1 januari 2024 komt er een einde aan het prijsplafond voor energie in Nederland. Dit kan gevolgen hebben voor jouw energierekening. Wat is het prijsplafond ook alweer, wat verandert er precies en hoe kun je jezelf het beste beschermen tegen onverwachte prijsstijgingen?