Motorverzekering vergelijken
Op basis van jouw gegevens en die van je motor vergelijken wij de beste motorverzekeringen.
- Direct afsluiten bij de verzekeraar of tussenpersoon.
- Jouw gegevens worden niet bij ons opgeslagen.
- Voor iedere motorverzekering altijd 14 dagen bedenktijd.
- Je behoudt je korting voor schadevrije jaren.
Veelgekozen verzekeringen voor motors
Motorverzekering
Kenmerken & opties:
- WA-dekking
- Beperkt casco (WA+) dekking
- Allrisk dekking
- Opzittendenverzekering
Motorverzekering
Kenmerken & opties:
- WA-dekking
- Beperkt casco (WA+) dekking
- Allrisk dekking
- Opzittendenverzekering
- Pechhulp
- Rechtsbijstand verkeer
Motorverzekering
Kenmerken & opties:
- WA-dekking
- Beperkt casco (WA+) dekking
- Allrisk dekking
- Opzittendenverzekering
- Pechhulp
- Rechtsbijstand verkeer
- Winterstopkorting
Motorverzekering
Kenmerken & opties:
- WA-dekking
- Beperkt casco (WA+) dekking
- Allrisk dekking
- Opzittendenverzekering
- Pechhulp
- Rechtsbijstand verkeer
Andere veelgekozen motorverzekeringen:
Zorgeloos toeren met de juiste verzekering voor je motor
Of je nu pleziertochten maakt of dagelijks naar het werk gaat op de motor, een goede motorverzekering heb je sowieso nodig. Dekking voor minimaal WA (wettelijke aansprakelijkheid) is verplicht, maar een uitgebreidere dekking voor schade en diefstal is zeker aan te raden.
Vul in bovenstaande vergelijker voor motorverzekeringen het kenteken van je motor en de overige gevraagde gegevens in en je krijgt direct een overzicht van de polissen die het beste aansluiten op jouw situatie. Daarnaast kun je nog aangeven of je de motor het hele jaar door wilt verzekeren of gebruik wilt maken van een winterstop omdat je alleen in de zomermaanden rijdt.
Als je je keuze hebt gemaakt kun je de gewenste polis direct online afsluiten op de website van de verzekeraar of de tussenpersoon. Na goedkeuring van de verzekeraar, vaak al binnen enkele minuten, kun je vervolgens lekker de weg op!
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen over motorverzekeringen vergelijken.
-
Welke verschillende soorten motorverzekeringen zijn er beschikbaar?
Er zijn over het algemeen drie soorten motorverzekeringen waaruit je kunt kiezen: WA (wettelijke aansprakelijkheid), beperkt casco en volledig casco (allrisk). Deze dekkingen variëren in de mate van bescherming die ze bieden tegen schade aan jouw motor, schade aan anderen en diefstal of verlies.
-
Wat beïnvloedt de premie van een motorverzekering?
Factoren die van invloed zijn op de premie van een motorverzekering zijn onder andere je leeftijd, rijervaring, schadevrije jaren, het type motor dat je bezit, de waarde van de motor, het postcodegebied waar je woont en de dekking die je kiest.
-
Wat betekenen schadevrije jaren en hoe beïnvloeden ze de premie?
Schadevrije jaren zijn het aantal jaren dat je een verzekering hebt gehad zonder schade te claimen. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager de premie zal zijn, omdat verzekeraars jou als een lager risico beschouwen.
-
Wat moet je doen in geval van een ongeval of schade aan jouw motor?
In geval van een ongeval of schade aan jouw motor, is het belangrijk om eerst te zorgen voor jouw eigen veiligheid en die van anderen. Daarna kun je het beste contact opnemen met de verzekeraar om de situatie te melden. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie, zoals foto's van de schade, contactgegevens van getuigen en een politierapport (indien van toepassing), verzamelt om de claim soepel te laten verlopen.
-
Is het verplicht om een motorverzekering af te sluiten?
In de meeste landen, waaronder Nederland, is het verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor je motor. Deze verzekering dekt de schade die je aan anderen toebrengt bij een ongeval. Het is echter aan te raden om een uitgebreidere verzekering te overwegen, afhankelijk van jouw situatie en de waarde van je motor, om jezelf beter te beschermen.
-
Wat is het verschil tussen een no-claimkorting en no-claimbeschermer?
No-claimkorting is een korting die je krijgt op je premie, gebaseerd op het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger je no-claimkorting zal zijn. Een no-claimbeschermer is een aanvullende optie die je kunt toevoegen aan je verzekering, waarmee je één schadeclaim per jaar kunt indienen zonder dat dit invloed heeft op je schadevrije jaren en no-claimkorting.
-
Is mijn motorverzekering ook geldig in het buitenland?
De meeste motorverzekeringen bieden dekking binnen de Europese Unie en veel aangrenzende landen zoals Zwitserland, Noorwegen en Engeland. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden te controleren om te zien in welke landen jouw verzekering geldig is als je naar een land reist dat niet tot de EU behoort. Voor sommige landen buiten de EU heb je mogelijk een internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart) nodig.
-
Hoe kan ik mijn motorverzekering opzeggen of wijzigen?
Om je motorverzekering op te zeggen of te wijzigen, dien je contact op te nemen met je verzekeraar. Houd er rekening mee dat er mogelijk opzegtermijnen en administratieve kosten van toepassing zijn. Bij verkoop of aanschaf van een nieuwe motor is het belangrijk om je verzekeraar op de hoogte te stellen, zodat je verzekering kan worden aangepast aan je nieuwe situatie.
-
Welke aanvullende dekkingen kan ik overwegen voor mijn motorverzekering?
Aanvullende dekkingen die je kunt overwegen zijn onder andere ongevallenverzekering voor opzittenden, schadeverzekering voor opzittenden, verhaalsrechtsbijstand en pechhulp. Deze dekkingen bieden extra bescherming bovenop de standaarddekking van je motorverzekering en kunnen nuttig zijn, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en wensen.
-
Wat gebeurt er als ik een motorverzekering wil afsluiten, maar eerder ben geweigerd door een verzekeraar?
Als je eerder bent geweigerd door een verzekeraar kan het moeilijker zijn om een nieuwe motorverzekering af te sluiten. Het is belangrijk om eerlijk te zijn over je verzekeringsgeschiedenis bij het aanvragen van een nieuwe polis. Je kunt overwegen om contact op te nemen met een verzekeringsadviseur of een verzekeraar die gespecialiseerd is in het verzekeren van mensen met een hoger risico om te zien welke opties er voor jou beschikbaar zijn.
Overstappen van motorverzekering in vier stappen
Controleren
Informeer bij je huidige verzekeraar, of kijk na op de polis, of je nog vastzit aan een contract. Zo niet, vraag of kijk dan wat de eerst mogelijke beëindigingsdatum is.
Vergelijken
Vergelijk op basis van je kenteken, postcode en leeftijd de motorverzekeringen en kies de verzekering die het beste bij jouw situatie en budget past.
Afsluiten
Sluit de motorverzekering van je keuze af en geef als ingangsdatum de mogelijke beëindigingsdatum van je oude verzekering op.
Opzeggen
Zodra je voor de nieuwe motorverzekering bent geaccepteerd en de verzekeraar heeft dit bevestigd, kun je de oude verzekering opzeggen.
Wat zijn de verschillen tussen de dekkingen?
Bij het vergelijken van motorverzekeringen en bij het afsluiten word je gevraagd welke dekking je wenst. Minimaal WA is verplicht, maar je kunt ook een uitgebreidere dekking kiezen. De meeste motorverzekeraars bieden de drie onderstaande varianten.
Disclaimer: De beschrijving van dekkingen op deze pagina zijn globaal, het kan op details afwijken per verzekeraar.
Motorverzekering WA
De meest voordelige dekking, maar hiermee is alleen de schade aan anderen gedekt bij een incident waaraan jij schuldig bent. Schade aan jouw motor en eigendommen is niet verzekerd.
Motorverzekering Beperkt Casco
Met deze dekking ben je naast de verplicht WA ook verzekerd voor eigen schade die is ontstaan door overmacht. Denk hierbij aan diefstal, stormschade en brandschade.
Motorverzekering Allrisk
Met deze dekking ben je naast WA en schade door overmacht ook verzekerd voor jouw eigen schade als deze is ontstaan door jouw toedoen. Ook is vandalisme hierbij verzekerd.
Extra zekerheid met aanvullende motorverzekeringen
Naast de genoemde basisdekkingen heb je bij de meeste verzekeraars de mogelijkheid om aanvullend nog extra zaken mee te verzekeren. Per motorverzekeraar kan het aanbod verschillen maar de aanvullingen hieronder zijn bij vrijwel alle verzekeringen voor de motor extra af te sluiten. Bij het vergelijken van motorverzekeringen tonen wij een overzicht per verzekeraar.
Opzittendenverzekering
Bij een ongeval waarbij je zelf de schuldige bent en waarbij jij of je passagier blijvend letsel aan overhouden keert deze verzekering een vast bedrag uit. Bij overlijden komt een uitkering ten goede aan de nabestaanden.
Indien je niet schuldig bent kun je smartengeld claimen bij de (verzekering van) de tegenpartij. Ook hier biedt een eigen opzittendenverzekering echter voordeel. Een claim bij de tegenpartij kan namelijk een lang juridisch proces worden. Met een opzittendenverzekering krijg jij ook in dit geval snel uitbetaald, waarna de verzekeraar de claim bij de tegenpartij overneemt.
Rechtsbijstand verkeer
De aanvulling op je motorverzekering biedt praktische en financiële hulp bij een juridisch conflict met betrekking tot jouw motor en het verkeer. Denk hierbij aan het verhalen van schade na een ongeval of een claim die bij jou wordt neergelegd. Ook krijg je rechtsbijstand bij geschillen over onderhoud en reparatie van je motor of over de aankoop.
Pechhulp bij je motorverzekering
Vaak kan je ook pechhulp als extra module afnemen bij je motorpolis. Vooral als je regelmatig langere ritten maakt is het fijn als je bij pech snel weer op weg wordt geholpen. Maar ook in de eigen woonplaats of zelf voor de deur kun je soms een beroep doen op een pechhulpverzekering.
Aanbieders waarvan wij de motorverzekering vergelijken
Motorverzekeringen vergelijken met winterstop
Veel motorrijders rijden niet tijdens het winterseizoen. De motor blijft dan in de garage of stalling en eigenlijk is het dan zonde om de volledige premie voor de motorverzekering door te blijven betalen. Helemaal uit de verzekering halen is echter lastig, maar ook niet altijd verstandig. Immers kan ook schade ontstaan als de motor “op stal” staat. Denk aan omvallen of brand.
Daarnaast ben je verplicht de motor WA verzekerd te hebben als deze op jouw naam staat. Deze WA-verplichting kun je wel opschorten als je de motor tijdelijk laat schorsen bij de RDW. Voordeel daarvan is dat je voor de schorsingsperiode ook geen wegenbelasting hoeft te betalen.
Een aantal motorverzekeraars hebben een speciale regeling voor de motoverzekering tijdens de winterperiode. Dit wordt dan bijvoorbeeld winterstop of zomertijddekking genoemd. Je krijgt dan korting op de premie, maar je motor blijft dan verzekerd voor schade die tijdens stilstand toch kan ontstaan.
In de vergelijker voor motorverzekeringen kun je in bij aangeven dat je alleen motorverzekeringen wilt vergelijken die een optie voor winterstop aanbieden.
Check ook ons blog over het schorsen van je motor.
Berichten over motorverzekeringen
Wat zijn de verschillen tussen een brommer, scooter en snorfiets?
Bregje 5 mei 2021
Het lijkt wel of er steeds meer verschillende soorten tweewielers op de weg verschijnen. Naast brommers, scooters en bromfietsen zie je bijvoorbeeld steeds meer soorten e-bikes. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen al deze tweewielers?
Bespaar op je motorverzekering en wegenbelasting door je motor te schorsen
Bregje Update: 1 april 2023
Rijd je nooit in de winter, maar betaal je toch de verzekeringspremie en wegenbelasting voor jouw motor door? Dan kan het voordelig zijn om je motor te schorsen. Maar let op, in sommige gevallen is het voordeel maar klein. We hebben de voor- en nadelen op een rij gezet.