nummerportering vaste lijn

Nummerportering vaste telefoon

Nummerportering regelt het meenemen van je telefoonnummer als je overstapt naar een andere telefonie-aanbieder ofwel provider. Het wordt ook wel nummerbehoud genoemd. Het kunnen meenemen van je telefoonnummer is bij wet geregeld en alle aanbieders van telefonie moeten er dan ook aan meewerken.

Dit artikel gaat over nummerportering voor de vaste lijn, als je informatie zoekt over het meenemen van je nummer bij mobiele telefonie, lees dan dit artikel.

Hoe maak je gebruik van nummerportering?

Als je overstapt naar een andere telefoonprovider of internetprovider met vast telefonie in het pakket en je wilt hetzelfde telefoonnummer houden, dan moet je de nieuwe provider verzoeken het nummer te porteren. Meestal krijg je deze optie al in het online aanmeldproces, zo niet, neem dan na de aanmelding contact op met de nieuwe provider.

Om nummerportering aan te vragen zal de nieuwe provider je om het klantnummer bij je oude aanbieder vragen.

Belangrijk is wel dat je niet zelf het abonnement bij je oude aanbieder opzegt! Doe je dat wel, dan raak je mogelijk je telefoonnummer toch kwijt. De nieuwe aanbieder zal tegelijkertijd met het in gang zetten van de nummerportering het abonnement bij de oude aanbieder opzeggen. Dit voorkomt ook dat je een periode dubbele abonnementskosten moet betalen, want de datum van de overstap stemmen beide providers met elkaar af.

Voor de zekerheid kun je wel na het porteren van het telefoonnummer nog even bij de oude aanbieder informeren of de opzegging goed is doorgekomen.

Je telefoonnummer meenemen bij verhuizing

Als je niet alleen overstapt van provider maar tegelijkertijd ook verhuist naar een ander adres, dan kun je niet altijd je nummer meenemen. Dat geldt ook bij een verhuizing waarbij je bij dezelfde provider blijft.

Bij verhuizing is het kunnen behouden van je nummer namelijk afhankelijk van de regio waar je naartoe verhuist. Als dit een regio met een ander netnummer is, dan kun je een geografisch (regio gebonden) vast nummer officieel niet meeverhuizen.

Met officieel bedoelen we hier dat dit wettelijk niet mag, geografische nummers dienen geregistreerd te zijn in de betreffende regio. Technisch is dit tegenwoordig echter geen belemmering meer. Daar waar de nummers vroeger technisch moesten zijn aangesloten op de lokale PTT centrale, zitten ze tegenwoordig allemaal in de cloud.

Sommige providers bieden dan ook wel de mogelijkheid aan om geografische telefoonnummers te gebruiken in een regio met een ander netnummer. Om dit juridisch mogelijk te maken wordt dit aangeboden onder het mom van een doorschakelservice. Er dient dan in ieder geval nog wel een fysiek adres in het juiste netnummergebied te zijn waarop het telefoonnummer officieel is geregistreerd.

Op deze manier bieden diverse providers ook aan om een vast telefoonnummer te koppelen aan een mobiel abonnement. Dit wordt dan bijvoorbeeld vast op mobiel genoemd.

Niet regio gebonden vaste nummers

De regio-gebondenheid van geografische vaste nummers geld niet voor onder andere 088 en 085 nummers. Dit zijn ook vaste nummers, maar niet geografisch en dus niet gebonden aan een regio. Deze nummers worden meestal gebruikt door bedrijven en organisaties, of worden gebruikt voor VoIP-diensten.

Deze niet-geografische nummers kunnen wel door het hele land meegenomen worden.

Wat kost nummerportering?

De nieuwe provider mag een vergoeding vragen voor het porteren van het nummer. Dit mag wettelijk echter niet meer dan 10 euro per telefoonnummer zijn. De oude provider mag er geen kosten voor in rekening brengen.

Vind jouw ideale abonnementVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 22 maart 2021
Laatste update: 22 maart 2021