overstappen met internet

Hoe werkt overstappen van internetprovider?

Bregje 19 december 2019
Leestijd 5 minuten Categorie: Internet & TV,

Overstappen naar een andere internetprovider is niet ingewikkeld, maar het is wel meer dan een administratieve handeling. Er moet namelijk ook altijd een nieuw modem worden aangesloten, meer over deze installatie verder in dit artikel.

Daarnaast wil je bij de overstap natuurlijk niet langere tijd zonder internet komen te zitten of andersom een periode dubbel moeten betalen. Het is dus zaak om met de nieuwe én oude provider de datum van het overstappen af te stemmen.

Overstappen van internet provider zonder gedoe

Om de overstap goed te laten verlopen zonder lange downtime of dubbele abonnementskosten te hebben werken de meeste providers samen in een zogenoemde overstapservice. Deze samenwerkende providers zijn:

Als je huidige internetprovider één van bovenstaande is kun je aangeven dat je gebruik wilt maken van de overstapservice. De nieuwe provider zegt dan het abonnement bij jouw huidige op en stemt de datum van de overstap af.

Controleer je contracttermijn

Als je wilt overstappen is het aan te raden om eerst te controleren of je nog vast zit aan een contract of dat je deze op ieder moment kan opzeggen. Als je een jaar of langer bij je huidige internetprovider zit, dan kun je meestal op ieder moment opzeggen met een opzegtermijn van een maand. Soms kan je in het eerste jaar ook op ieder moment opzeggen, maar als je gebruik hebt gemaakt van een actie, bijvoorbeeld een korting voor één of meerdere maanden, geen aansluitkosten of een cadeau, dan hanteert de provider meestal een contractperiode van een jaar of soms zelfs twee jaar. Een half jaar of drie maanden komen echter ook voor. Na deze contractperiode ben je dan vrij om op ieder moment op te zeggen, tenzij je gebruik maakt van een nieuwe actie, want ook dan mag men weer een bepaalde contractperiode hanteren.

Als je niet (meer) vast zit aan een bepaalde contractperiode of de periode loopt binnenkort af, dan kun je een nieuwe internetprovider zoeken en je daar aanmelden voor een abonnement.

Naar welke internetprovider overstappen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wilt overstappen naar een andere internetprovider. Waarschijnlijk zal het één van deze redenen zijn:

  • Je bent niet tevreden met je huidige provider, bijvoorbeeld door veel storingen, onstabiele verbinding of een slechte klantenservice.
  • Je wilt een hogere snelheid of meer of andere TV zenders en jouw huidige provider biedt dit niet.
  • Je vind je huidige abonnement te duur, door over te stappen kun je vaak weer profiteren van een kortingsactie.

Wat je reden ook is, met onze vergelijkingstool voor internet, TV en bellen vind je altijd het abonnement dat het beste aansluit bij jouw wensen en budget. Door je postcode en huisnummer op te geven krijg je ook een overzicht met alleen de providers en abonnementen die op jouw adres daadwerkelijk leverbaar zijn. Is jouw woning nog niet voorzien van een glasvezelaansluiting? Dan worden deze abonnementen ook niet getoond. Ook kun je zelf nog filters instellen, wil je bijvoorbeeld geen internet en TV via de kabel? Dan vink je dat eenvoudigweg uit.

Overstappen? Vind hier je nieuwe abonnementVergelijken

Tips voor besparingen bij overstappen

  • Internetproviders lokken nieuwe klanten vaak met aantrekkelijke kortingen, cadeaus of interessante betaal TV kanalen een periode gratis kijken. Profiteer hiervan als je overstapt.
  • Doorgaans wordt voor een nieuwe aansluiting 20 á 30 euro aansluitkosten gerekend. Regelmatig zijn er acties waarbij je deze niet hoeft te betalen.
  • Een doe-het-zelf installatie is altijd gratis, maar als je dat zelf niet ziet zitten kan een monteur de installatie uitvoeren. Normaal gesproken betaal je hiervoor, maar bij acties is een installatiemonteur soms gratis.

Geen overstapservice? Dan zelf de overstap regelen

Als jouw internetprovider de overstapservice niet biedt, is dat geen probleem. De overstap zelf regelen is niet moeilijk en kost ook niet veel tijd. Het enige wat je dan extra moet doen is je huidige internetabonnement zelf opzeggen en de beëindigingsdatum dan afstemmen op de ingangsdatum van je nieuwe internetabonnement. Het beste kun je je eerst aanmelden bij de nieuwe provider en je nieuwe abonnement laten ingaan na de opzegtermijn of afloop van de contactperiode van je huidige abonnement. Wacht vervolgens op de  bevestiging waarin de definitieve ingangsdatum wordt vermeldt. Hierna zeg je je huidige abonnement op per de ingangsdatum van je nieuwe abonnement of enkele dagen later als je nog wat speling wilt houden voor eventuele onvoorziene problemen.

Als je nu een ADSL, VDSL of glasvezelaansluiting hebt en je nieuwe provider levert de dienst over deze zelfde type aansluiting, geef dan bij de opzegging aan dat je je abonnement opzegt, maar dat de aansluiting behouden moet blijven.

Overstappen en je vaste telefoonnummer behouden

Als je ook vast bellen hebt en je wilt je nummer meenemen naar de nieuwe provider, dan kan dit in principe altijd. Dit wordt nummerportering of nummerbehoud genoemd. Als je geen gebruik maakt van de opzegservice geef dan bij het opzeggen duidelijk aan dat je je telefoonnummer wilt behouden. Vraag voor de zekerheid even na bij de nieuwe provider of dit voldoende is of dat er wellicht andere of aanvullende procedures gelden.

Overstappen en je e-mailadres behouden

Als je een e-mailadres hebt van je provider, deze eindigt dan meestal met de providernaam, zoals @ziggo.nl, @xs4all.nl etc., dan kun je deze bij een overstap niet meenemen. Van je nieuwe provider krijg je dan een ander e-mailadres. Wil je in de toekomst voorkomen dat je wederom je e-mailadres kwijt raakt als je gaat overstappen? Maak dan een e-mailaccount aan bij een dienst zoals Outlook (voorheen Hotmail), Gmail van Google of Yahoo.

Update (zie onderaan dit artikel):
Vanaf de zomer van 2020 kun je je e-mailadres bij de oude provider nog zes maanden gratis blijven gebruiken!

Zelf installeren of een monteur?

We begonnen dit artikel met het feit dat er bij het overstappen ook iets fysiek moet gebeuren. Namelijk het aansluiten van het modem dat door de nieuwe provider wordt geleverd. Standaard wordt dit als doe-het-zelf pakket aangeboden. Je ontvangt een doos waar het modem inzit met daarbij aansluitkabels en een handleiding. Als je de stappen in de handleiding volgt is de installatie prima zelf te doen.

Maar als je het zelf installeren toch niet ziet zitten, dan kun je het altijd door een monteur laten installeren. Dit kun je aangeven in het bestelproces. Aan het inschakelen van een monteur zijn doorgaans wel extra kosten verbonden, maar er zijn ook regelmatig acties waarbij dit gratis is.

De monteur zal het modem aansluiten en alles testen. Zit er naast internet ook TV en/of bellen in je abonnement? Dan zal de monteur ook dit aansluiten en de apparaten instellen.

installatie internet tv door monteur

De monteur gaat pas weg als alles werkt.

Overstappen zonder installatie en monteur

Wil je geen monteur, maar wil je ook niet zelf in de weer het aansluiten van het modem en de kabels? Dan is wellicht 4G voor Thuis van T-Mobile iets voor je. Dit is modem die verbinding maakt met het 4G netwerk en het internetsignaal omzet naar WiFi en aansluitingen voor bekabelde computers. Het enige wat je hierbij hoeft te doen is de stekker van het modem in het stopcontact en je hebt internet in huis. Het modem kun je bovendien overal in huis neerzetten, je bent hiervoor niet gebonden aan de meterkast. Klik op onderstaande banner voor meer informatie.

De beste overstapdeals op dit moment

Budget aanbieding
Alles in 1 100 Mb/s

100 MB internet
79 TV zenders (58 HD)

50,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 8 maanden 23,50
p/mnd

Youfone aanbieding
Alles in 1 100 Mb/s

100 MB internet
46 TV zenders (29 HD)

46,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 23,00
p/mnd

Odido aanbieding
Alles in 1 50 Mb/s

50 MB internet
67 TV zenders (58 HD)

50,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 8 maanden 32,50
p/mnd

KPN aanbieding
Alles in 1 Glasvezel 1000 Mb/s

1000 MB internet
76 TV zenders (55 HD)

67,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 34,50
p/mnd

Youfone aanbieding
Internet & TV 100 Mb/s

100 MB internet
46 TV zenders (29 HD)

41,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 20,50
p/mnd

Budget aanbieding
Standaard Internet en TV 100 Mb/s

100 MB internet
79 TV zenders (58 HD)

49,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 8 maanden 22,50
p/mnd

Odido aanbieding
Internet 50 Mb/s & TV

50 MB internet
67 TV zenders (58 HD)

47,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 8 maanden 30,00
p/mnd

DELTA aanbieding
TV & Internet 1000 mb/s

1000 MB internet
73 TV zenders (42 HD)

77,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 8 maanden 35,00
p/mnd

Budget aanbieding
Standaard Internet en Bellen 100 Mb/s

100 MB internet

35,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 8 maanden 18,50
p/mnd

Youfone aanbieding
Internet en bellen 100 Mbps

100 MB internet

36,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 18,25
p/mnd

Online.nl aanbieding
Internet 100 Mb/s en Bellen

100 MB internet

50,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 30,50
p/mnd

Odido aanbieding
Glasvezel 1000 Mb/s & Bellen

1000 MB internet

47,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 32,50
p/mnd

Budget aanbieding
Standaard Internet 100 Mb/s

100 MB internet

34,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 8 maanden 17,50
p/mnd

Online.nl aanbieding
Internet 100 Mb/s

100 MB internet

48,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 28,00
p/mnd

Odido aanbieding
Internet 50 Mb/s

50 MB internet

32,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 8 maanden 30,00
p/mnd

KPN aanbieding
Glasvezel Internet 1000 Mb/s

1000 MB internet

52,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 26,25
p/mnd

Update januari 2020

Je oude e-mailadres langer behouden

Vanaf de zomer van 2020 zal het mogelijk zijn om bij een overstap naar een andere internetprovider je e-mailadres bij je oude provider nog zes maanden gratis te gebruiken. Dit hebben de providers met elkaar afgesproken op aandringen van de Staatssecretaris van Economische Zaken.
Deze afspraak moet de drempel wegnemen die consumenten er nu nog vaak van weerhoudt over te stappen. Het e-mailadres welke ze van hun internetprovider hebben gekregen gebruiken ze vaak al jarenlang en mensen zijn daarom bang belangrijke berichten te zullen missen als het e-mailadres op zeer korte termijn wordt opgeheven. Dit is gebleken uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van het Ministerie.
Met deze zes maanden heeft men langer de tijd om de relaties en instanties op de hoogte te stellen van het nieuwe e-mailadres.

Maximale onderbreking bij overstappen wettelijk vastgelegd

Ook wordt wettelijk vastgelegd dat bij een overstap het internet, de televisie en de telefoon niet langer dan één werkdag onderbroken mag worden. De nieuwe en oude provider dienen de overstap zo met elkaar af te stemmen dat een eventuele onderbreking zo kort mogelijk duurt. De angst om bij een het overstappen langdurig zonder internet te zitten kwam namelijk ook in het onderzoek naar voren.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Bronvermelding

Tags

  • Overstapservice

Gerelateerde artikelen

glasvezel binnenstad Hoorn
Aanleg glasvezel in Hoorn door Odido en KPN

Frank Update: 17 september 2023

Telecomgiganten KPN en Odido hebben aangekondigd afzonderlijk glasvezelnetwerken aan te leggen in de stad Hoorn. Odido, in samenwerking met Open Dutch Fiber, gaat starten. De plannen van KPN zijn nog onduidelijk. Deze ontwikkelingen beloven een breder scala aan internetproviders en snellere verbindingen voor Hoorn.

sneller internet KPN glasvezel
KPN versnelt aanleg glasvezel, in 2025 meerderheid woningen aangesloten

Frank 30 november 2020

KPN versnelt de komende jaren de uitrol van glasvezel. Glasvezel is namelijk sneller, stabieler en ook nog eens onderhoudsvriendelijker dan de bestaande koperleidingen. KPN ziet graag dat het aan aansluitingen over 5 jaar is verdubbeld. Om dit te bereiken investeert KPN de komende jaren 3,5 miljard euro.

Radar duur internet
Waarom is internet zo duur in Nederland? Een kritische blik op de conclusies van Radar

Eric 2 mei 2024

Onlangs wijdde het tv-programma Radar een item aan de hoge kosten van internet in Nederland. De conclusie van Radar: internet is (te) duur in Nederland, mede door te weinig concurrentie en buitensporige snelheden die worden gepromoot door providers. Maar is dat echt het hele verhaal?

Ziggo verhoogt internetsnelheid
Hogere internetsnelheid voor Ziggo abonnees

Eric 26 maart 2019

Goed nieuws voor de meeste Ziggo abonnees! De internetprovider en kabelmaatschappij verhoogt namelijk de internetsnelheden voor de consumenten abonnementen in vrijwel het gehele Ziggo gebied. De pakketten Start, Compleet en Max krijgen 25 procent meer download- en uploadsnelheid. Het goedkoopste abonnement gaat daarmee van 40 naar 50 Mbit en het duurste van 400 naar 500 Mbit.