Glasvezel vergelijken 2024

Doe de postcodecheck voor glasvezel vergelijken op jouw adres.

Glasvezel beschikbaar op jouw adres?Vergelijken

De beste glasvezel internet aanbiedingen

Budget aanbieding
Alles in 1 Glasvezel 100Mb/s

100 MB internet
79 TV zenders (58 HD)

61,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 8 maanden 30,00
p/mnd

Odido aanbieding
Alles in 1 Glasvezel 100 Mb/s

100 MB internet
67 TV zenders (58 HD)

62,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 8 maanden 32,50
p/mnd

Online.nl aanbieding
Alles in 1 Glasvezel 100 Mb/s

100 MB internet
166 TV zenders (88 HD)

65,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 42,00
p/mnd

Caiway aanbieding
Glasvezel Internet en TV Giga Snel + Bellen

1000 MB internet
70 TV zenders (43 HD)

87,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 12 maanden 47,50
p/mnd

Youfone aanbieding
Glasvezel Internet & TV 100 Mb/s

100 MB internet
46 TV zenders (29 HD)

51,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 25,50
p/mnd

Budget aanbieding
Glasvezel Internet 50 Mb/s en TV

50 MB internet
79 TV zenders (58 HD)

58,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 8 maanden 28,50
p/mnd

Odido aanbieding
Glasvezel 100 Mb/s & TV

100 MB internet
67 TV zenders (58 HD)

60,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 8 maanden 30,00
p/mnd

DELTA aanbieding
Glasvezel Internet & TV 1000 mb/s

1000 MB internet
73 TV zenders (42 HD)

70,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 8 maanden 40,00
p/mnd

Budget aanbieding
Glasvezel Internet 50 Mb/s en Bellen

50 MB internet

44,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 8 maanden 24,50
p/mnd

Youfone aanbieding
Glasvezel Internet en bellen 100 Mbps

100 MB internet

46,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 23,25
p/mnd

Odido aanbieding
Glasvezel 1000 Mb/s & Bellen

1000 MB internet

47,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 10 maanden 32,50
p/mnd

KPN aanbieding
Glasvezel Internet 1000 Mbit/s & Bellen

1000 MB internet

54,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 28,25
p/mnd

Budget aanbieding
Glasvezel Internet 50 Mb/s

50 MB internet

43,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 8 maanden 23,50
p/mnd

Online.nl aanbieding
Glasvezel 100 Mb/s

100 MB internet

49,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 29,00
p/mnd

Youfone aanbieding
Glasvezel Internet 100 Mb/s

100 MB internet

41,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 20,75
p/mnd

Odido aanbieding
Glasvezel 400 Mb/s

400 MB internet

50,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 8 maanden 30,00
p/mnd

Met glasvezel internet ben je klaar voor de toekomst!

Waar kabel en ADSL netwerken vroeg of laat tegen beperkingen aanlopen wat betreft de te leveren internet snelheid, kan internet via glasvezel nog vele malen sneller. Met glasvezel ben je dus klaar voor nu én zeker ook voor de toekomst!

Veel wijken in Nederland zijn al voorzien van glasvezel tot in de woning. De komende jaren zal het aantal aansluitingen door forse investeringen van providers echter nog sneller toenemen.

Glasvezel is overigens niet alleen voor snel internet, ook andere diensten zoals interactieve televisie en vaste telefoon kunnen bij uitstek via dit netwerk worden aangeboden. Het totale alles in 1 pakket dus.

De verwachting is dat het aantal glasvezelaansluiting de komende jaren snel zal stijgen. KPN, T-Mobiel en DELTA hebben namelijk aangekondigd flink te gaan investeren in glasvezelnetwerken. Volgens deze plannen zou in 2026 voor 90 procent van de Nederlandse woningen glasvezel beschikbaar moeten zijn.

man glasvezel internet vergelijken

Bezoekers geven ons gemiddeld een
9.3

Wij zijn lid van:Keurmerk webwinkel vergelijkingssite

Recente glasvezel aanvragen

  • 05:40:
    glasvezel besteld bij
    Ziggo
  • 04:53:
    glasvezel besteld bij
    DELTA
  • 03:08:
    glasvezel besteld bij
    KPN

Besparing per jaar gemiddeld € 134!

Bron: geanonimiseerde data van de providers. Bij deze opgave zit ook kabel en DSL

Veelgesteld vragen

Veelgestelde vragen over glasvezel internet

  • Nee, helaas is glasvezelinternet nog niet overal beschikbaar. De uitrol van glasvezel is een kostbaar en tijdrovend proces, dat betekent dat het vooral in stedelijke en dichtbevolkte gebieden beschikbaar is. Het kan zijn dat je in landelijke of afgelegen gebieden geen toegang hebt tot glasvezelinternet.

  • Doorgaans komt de glasvezelkabel de woning binnen in de meterkast. Je kunt dus een blik werpen in de meterkast, maar dan moet je wel de glasvezelaansluiting van de analoge aansluiting kunnen onderscheiden, dus een beetje technisch inzicht hebben. De glasvezelkabel in de meterkast is meestal oranje van kleur.

    Je kunt echter ook gewoon de postcodecheck doen, die vertelt je direct of er glasvezel op jouw adres beschikbaar is. Bij een positief resultaat komt er als het goed is een glasvezelkabel je woning binnen of is dat met een beetje graafwerk te realiseren.

  • De installatie van glasvezelinternet vereist dat een glasvezelkabel naar je huis wordt gebracht. Deze kabel wordt doorgaans via de grond naar je woning gebracht. Eenmaal binnen in je huis, wordt de glasvezelkabel aangesloten op een modem of router, die het signaal omzet in een vorm die je apparaten kunnen gebruiken.

  • Als je overstapt van ADSL of kabel naar glasvezel heb je inderdaad een nieuw modem nodig. Deze ontvang je vrijwel altijd van de provider, al dan niet in bruikleen.

    Als je al glasvezel hebt en je stapt over naar een andere provider op hetzelfde netwerk, dan kun je soms je huidige modem blijven gebruiken. Dit verschilt per provider.

  • Ja, over het algemeen is glasvezelinternet betrouwbaarder dan andere typen internetverbindingen. Dit komt doordat glasvezel minder gevoelig is voor storingen veroorzaakt door elektriciteit, temperatuurveranderingen en andere factoren die invloed kunnen hebben op traditionele koperen kabels.

  • Symmetrische glasvezelinternet betekent dat de upload- en downloadsnelheden gelijk zijn. Dit is handig als je regelmatig grote bestanden moet uploaden. Asymmetrische glasvezelinternet heeft daarentegen een hogere downloadsnelheid dan uploadsnelheid, wat voldoende is voor de meeste huishoudelijke internetgebruikers.

  • Ja, glasvezelinternet is over het algemeen veiliger dan andere soorten internetverbindingen. Het is extreem moeilijk om de informatie die via glasvezelkabels wordt verzonden te onderscheppen, waardoor het een veiligere optie is voor het verzenden en ontvangen van gevoelige gegevens.

Ben jij toe aan glasvezel? Meet je snelheid!

Kun je op jouw adres glasvezel internet bestellen? Meet dan eens wat de snelheid van je huidige verbinding is om dit vervolgens met de snelheid van glasvezel te vergelijken.

test je internetsnelheid
START DE SPEEDTEST
via Fast.com

Deze test gebruikt +/- 100 tot 500 MB data,
houd hier rekening mee voor je databundel.

5 redenen om te kiezen voor glasvezel

Als je woning is voorzien van glasvezel dan heb je meestal ook nog mogelijkheid om voor internet via de kabel of ADSL te kiezen. Wat voor jou de beste keuze is, is afhankelijk van je wensen en je gebruik. Hieronder nog vijf voordelen van internet via glasvezel.

  1. Goede prijs-kwaliteit verhouding
    Je krijgt een hoge snelheid voor een relatief lage prijs.
  2. Stabiel internet
    Internet via glasvezel is minder gevoelig voor storingen doordat het signaal door licht wordt overgedragen in plaats van elektronisch. Hierdoor is ook de snelheid constant.
  3. Keuze uit meerdere providers
    Via glasvezel kun je de provider kiezen die bij je past. Dit in tegenstelling tot veel kabelnetwerken waarop slechts één provider beschikbaar is.
  4. Glasvezel is toekomstbestendig
    Hogere snelheden is nieuwe toepassingen: met glasvezel ben je klaar voor de toekomst.
  5. Meerdere diensten
    Naast internet zijn ook ander diensten mogelijk via glasvezel. Uiteraard zijn dit digitale interactieve TV en telefoon, maar ook (persoons)alarm en zorg op afstand.

Providers verkopen VDSL als glasvezel

Een aantal providers verkopen een VDSL aansluiting als zijnde glasvezel. Feitelijk is dit dan glasvezel tot aan de wijkkast. De laatste tientallen tot honderden meters naar jouw woning lopen dan nog over de ouderwetse koperkabel. Ondanks dat hierbij wel het grootste deel van het netwerk glasvezel is, is dit niet wat wij bedoelen met een echte glasvezelaansluiting. Als je in onze glasvezel-vergelijker kiest voor glasvezel, dan is dit ook echt tot in de woning en geen VDSL!

Kabel of glasvezel kiezen?

Eerlijk is eerlijk: internet via de kabel kan momenteel op snelheid nog prima de concurrentie aan met glasvezel internet. De kabelnetwerken van onder meer Ziggo en DELTA zijn al grotendeels geschikt gemaakt voor gigabit internet. Dit is ook maximale de snelheid die nu via glasvezel geleverd wordt. Glasvezel is al klaar om in de nabije toekomst nog veel hogere snelheden aan te kunnen, maar de technische beperkingen van de kabel zijn wat dat betreft ook nog niet bereikt. Als je kunt kiezen uit beide, vergelijk dan op het aanbod en de prijs is ons advies.

Glasvezel vergelijken in jouw regio

De beschikbaarheid van glasvezel verschilt sterk per regio. Dit komt doordat er in de provincie vaak regionale initiatieven van burgers en bedrijven zijn om glasvezel te realiseren in zogenoemde onrendabel buitengebieden. Dit zijn landelijke gebieden waar de bewoning zo dun is dat het voor commerciële glasvezel aanbieders niet rendabel is om te investeren in een netwerk.

Wij hebben per provincie een overzicht gemaakt van de mogelijkheden voor breedband internet, waaronder glasvezel. Klik hiervoor in de kaart op jouw provincie.

Glasvezel in je straat: het proces van aanleg en wanneer je aan de beurt bent

De aanleg van glasvezel in een straat is een complex proces dat verschillende stappen omvat en zorgvuldige planning vereist. Hier is een kort overzicht van wat er gebeurt:

  1. Planning en voorbereiding: voordat een straat aan de beurt is voor glasvezelaanleg, moet er eerst een uitgebreide planning plaatsvinden. Dit omvat het bepalen welke gebieden de meeste behoefte hebben aan glasvezel, het beoordelen van de technische haalbaarheid en het verkrijgen van de nodige vergunningen. Dit is ook het moment waarop bewoners worden geïnformeerd over de geplande werkzaamheden.
  2. Graafwerkzaamheden: de volgende stap is het graven van sleuven in de straat waar de glasvezelkabels zullen worden gelegd. Dit gebeurt meestal met behulp van zware machines, maar in sommige gevallen kan het nodig zijn om met de hand te graven om bestaande infrastructuur zoals gas- en waterleidingen te vermijden.
  3. Installatie van de glasvezelkabels: vervolgens worden de glasvezelkabels in de sleuven gelegd. Dit moet zeer zorgvuldig gebeuren om te voorkomen dat de kabels worden beschadigd. Eenmaal geïnstalleerd, worden de kabels getest om er zeker van te zijn dat ze correct werken.
  4. Herstel van de straat: na de installatie van de kabels wordt de straat hersteld. Dit betekent dat de sleuven worden opgevuld en het wegdek wordt gerepareerd. Dit proces wordt nauwlettend in de gaten gehouden om ervoor te zorgen dat de straat weer veilig is voor verkeer en voetgangers.
  5. Aansluiting van huizen: tot slot worden de huizen in de straat aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dit gebeurt meestal op afspraak en omvat het installeren van een glasvezelaansluitpunt in het huis en het aansluiten van de woning op de glasvezelkabel in de straat.

Het bepalen van wanneer een straat aan de beurt is voor de aanleg van glasvezel hangt af van verschillende factoren, waaronder de strategie van de glasvezelprovider, de vraag naar glasvezel in het gebied, en de technische haalbaarheid. Over het algemeen krijgen stedelijke en dichtbevolkte gebieden vaak voorrang, maar veel providers hebben ook programma's om glasvezel in landelijke en minder dichtbevolkte gebieden uit te rollen.

Overstappen naar glasvezel in 5 stappen

Overstappen naar glasvezel hoeft geen gedoe te zijn, de meeste providers bieden zelfs een overstapservice!

Postcodecheck

Doe onze postcodecheck om te kijken of glasvezel op jouw adres beschikbaar is.

1
Aanvragen

Glasvezel op jouw adres? Kies een provider en pakket en start de aanvraag.

2
Bedenktijd

Na je aanvraag heb je altijd 14 dagen bedenktijd, in deze tijd kun je er eventueel nog vanaf zien.

3
Installatie

Op de dag van activatie komt de monteur langs voor installatie van het modem of dit doe je zelf als je daar voor gekozen hebt.

4
Opzeggen

Als je nieuwe provider geen overstapservice biedt, zeg dan zelf je oude provider op als alles goed werkt.

5

Artikelen over glasvezel internet en meer

Radar duur internet
Waarom is internet zo duur in Nederland? Een kritische blik op de conclusies van Radar

Eric 2 mei 2024

Onlangs wijdde het tv-programma Radar een item aan de hoge kosten van internet in Nederland. De conclusie van Radar: internet is (te) duur in Nederland, mede door te weinig concurrentie en buitensporige snelheden die worden gepromoot door providers. Maar is dat echt het hele verhaal?

glasvezel aanleg
Zal ik overstappen naar glasvezel of voldoet mijn huidige aansluiting?

Eric 14 december 2023

Op dit moment wordt er glasvezel aangelegd in mijn wijk. Deze ontwikkeling creëert vragen bij de bewoners, zoals: "Moeten we overstappen naar glasvezel of is onze huidige aansluiting goed genoeg?" Dit is een relevante vraag, gezien onze steeds groeiende behoefte aan snelle en betrouwbare internetverbindingen.

nieuwe Odido shop
Odido: de nieuwe naam van T-Mobile en Tele2

Frank 5 september 2023

T-mobile en Tele2 gaan in Nederland voortaan samen verder onder de nieuwe naam 'Odido'. Terwijl bestaande klanten hun huidige service behouden, introduceert Odido vernieuwde abonnementen, met een onderscheidende familieoptie voor onbeperkte data en bellen.