Wil jij jouw woning energiezuiniger maken, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? Een energiecoach helpt je hier graag mee op weg. De energiecoach onderzoekt het energieverbruik bij jou thuis en komt op basis daarvan met een advies op maat om energiezuiniger te leven. Maar hoe doet de energiecoach dat precies, en hoe vind je er een? Wat levert het op en zijn er kosten aan verbonden?
Wat kun je lezen in dit artikel?
Wat doet een energiecoach?
Een energiecoach onderzoekt hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken. Dat doet de energiecoach op verschillende manieren. Zoals door vragen te stellen over je energiegebruik, bijvoorbeeld hoe hoog je de verwarming zet, hoe je ventileert enzovoort. Daarnaast doet de energiecoach ook onderzoek in je woning. Bijvoorbeeld met een warmtecamera onderzoeken waar warmte ‘weglekt’.
De coach vergelijkt jouw energieverbruik met het gemiddelde gebruik in vergelijkbare situaties. Daarbij houdt de energiecoach rekening met onder andere het bouwjaar van jouw woning, het aantal bewoners, de oppervlakte van de woning en nog veel meer.
Op basis van alle bevindingen komt de energiecoach met een advies op maat in de vorm van een rapport met aanbevelingen en tips. Dat varieert van eenvoudige, kleine veranderingen zoals een besparende douchekop installeren, tochtstrips aanbrengen of ledlampen gebruiken tot uitgebreid en diepgaand advies over zonnepanelen en cv-installaties.
Waar vind ik een energiecoach?
Een energiecoach kun je op verschillende manieren vinden. Vaak werken ze via lokale energie-initiatieven, ook wel energiecoöperaties genoemd. Dit zijn verenigingen van burgers die zich samen inzetten om hun wijk, dorp of stad te verduurzamen en voor meer onafhankelijkheid van commerciële leveranciers. Een overzicht van energiecoöperaties vind je hier. Daarnaast kun je ook bij jouw gemeente informeren naar een energiecoach.
Wat kost een energiecoach?
Een energiecoach is gratis. Energiecoaches zijn namelijk allemaal vrijwilligers. Een bovenmatige interesse in energiebesparing, en graag anderen helpen met energie besparen zijn vaak de motivatie om energiecoach te worden. Alle energiecoaches hebben minimaal de basistraining energiecoach gevolgd, en vaak hebben ze een technische achtergrond.
Wat kan ik doen met het advies?
De adviezen van de energiecoach zijn vrijblijvend. Je bent dus niet verplicht de adviezen op te volgen. Volg je de adviezen wel op dan is dat goed voor het milieu en levert het jou een lagere energierekening op. Levert het opvolgen van de adviezen hoge kosten op, bijvoorbeeld voor isolatiemaatregelen, vraag dan aan de energiecoach advies over subsidies en leningen die je kunt aanvragen.
Artikelinformatie
Publicatiedatum: | 13 juli 2021 |
Laatste update: | 13 juli 2021 |