Camperverzekering vergelijken

Bereken de verzekeringspremie voor jouw kampeerauto.

Vergelijk camperverzekeringenVergelijken

NL

Veelgekozen camperverzekeringen

NKC
Camperverzekering

Geschikt voor:

  • Recreatief gebruik
  • Recreatief + dagelijks gebruik
  • Fabrieksbouw camper
  • Tot camper omgebouwd
Centraal Beheer
Camperverzekering

Geschikt voor:

  • Recreatief gebruik
  • Recreatief + dagelijks gebruik
  • Fabrieksbouw camper
  • Tot camper omgebouwd
ACSI
Camperverzekering

Geschikt voor:

  • Recreatief gebruik
  • Recreatief + dagelijks gebruik
  • Fabrieksbouw camper
  • Tot camper omgebouwd
Univé
Camperverzekering

Geschikt voor:

  • Recreatief gebruik
  • Recreatief + dagelijks gebruik
  • Fabrieksbouw camper
  • Tot camper omgebouwd

Andere veelgekozen camperverzekeringen:

Zorgeloos op pad met een goede camperverzekering

Campers worden steeds populairder. Een camper geeft je de vrijheid om erop uit te gaan wanneer je wilt. Een weekendje weg in eigen land of net over de grens of een wekenlange Europa doorkruisen, met de camper bepaal je het lekker zelf.

Om onbezorgd te kunnen genieten van je vakantie moet je uiteraard wel zorgen voor een goede camperverzekering. Aangezien het een motorvoertuig is moet de kampeerauto sowieso minimaal WA verzekerd zijn, echter hiermee is alleen schade verzekerd die door jouw schuld ontstaat bij anderen. Schade aan jouw camper is met alleen WA niet verzekerd! Gezien de vaak nog hoge dagwaarde is een uitgebreidere kampeerautoverzekering daarom vrijwel altijd aan te raden.

kampeerauto camperverzekering vergelijken

Bezoekers geven ons gemiddeld een
9.3

Wij zijn lid van:Keurmerk webwinkel vergelijkingssite

Recent verzekerde campers

  • 09:01:
    een camper verzekerd bij
    ACSI
  • 07:23:
    een camper verzekerd bij
    Alpina
  • 06:07:
    een camper verzekerd bij
    Centraal Beheer

Bron: geanonimiseerde data van de camperverzekeraars.

Veelgestelde vragen

Vragen die regelmatig worden gesteld over camperverzekeringen.

  • Net als bij een autoverzekering, ben je in veel landen wettelijk verplicht om minimaal een basisverzekering voor je camper te hebben. Dit is meestal de aansprakelijkheidsverzekering (WA). Deze dekt de kosten van eventuele schade die je aan anderen toebrengt met je camper. Het is belangrijk om te checken wat de wettelijke vereisten in je specifieke locatie zijn.

  • Als je een busje hebt omgebouwd als camper en deze is ook bij de RDW geregistreerd als zodanig, dan kan deze normaal gesproken niet als gewone auto worden verzekerd. In dat geval ben je dus ook aangewezen op een camperverzekering.

    Overigens is het verplicht om je tot camper omgebouwde bus te laten keuren door de RDW.

  • Om de WA verzekering stop te kunnen zetten moet je de camper schorsen bij de RDW. Wat betreft de overige dekkingen is het niet verstandig om deze stop te zetten. In de stalling kan namelijk ook iets gebeuren, denk aan brand of diefstal. Overigens kun je bij de meeste camperverzekeraars de WA niet stopzetten omdat de premie al is aangepast op seizoensgebruik.

    Hieronder op deze pagina gaan we hier overigens uitgebreider op in.

  • De meeste camperpolissen stellen dat je niet permanent met je camper in het buitenland mag verblijven. Doorgaans in de maximum aaneengesloten periode 6 maanden. Als je een langere periode in het buitenland wilt verblijven, informeer dan bij de verzekeraar naar de mogelijkheden.

  • Als je fulltime in je camper woont, kan dit invloed hebben op het type verzekering dat je nodig hebt. Je hebt mogelijk een speciale fulltime camperverzekering nodig, die extra dekking biedt voor zaken als persoonlijke bezittingen en aansprakelijkheid die niet worden gedekt door een standaard auto- of camperverzekering.

  • Dit hangt af van je specifieke polis. Sommige verzekeraars bieden dekking voor aanpassingen en accessoires, terwijl anderen dit misschien niet doen. Het is belangrijk om dit te controleren voordat je een verzekering afsluit.

  • Conform de richtlijnen van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) mogen wij geen advies op maat geven. Wij informeren alleen over camperverzekeringen in het algemeen. Voor een persoonlijk advies op maat verwijzen bij naar de desbetreffende camperverzekeraar.

ALLE VRAGEN

Overstappen met een camperverzekering

Je camperverzekering overhevelen naar een andere verzekeraar kan soms voordelig zijn.
Volg onderstaande stappen voor een soepele overgang.

Huidige polis

Controleer je huidige camperpolis. Kijk wat precies verzekerd is, of er speciale voorwaarden zijn en check de opzegtermijn.

1
Vergelijken

Vergelijk de aanbiedingen van andere verzekeraars en let daarbij of de dekkingen voor je camper overeenkomen met de oude verzekering.

2
Afsluiten

Heb je een andere geschikte camperverzekering gevonden die voordeliger is en/of een betere dekking of voorwaarden heeft. Sluit deze dan af.

3
Opzeggen

Zeg je oude verzekering pas op nadat je bent geaccepteerd bij de nieuwe camperverzekeraar. Soms zegt de nieuwe verzekeraar de oude voor je op.

4

De camper het hele jaar verzekeren?

Regelmatig wordt de vraag gesteld of het eigenlijk wel nodig is om de camper het hele jaar door te verzekeren. Meestal wordt het voertuig in de wintermaanden namelijk voor een langere tijd gestald. Een WA verzekering blijft echter verplicht zolang een voertuig, dus ook een camper, niet geschorst is bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Door de camper te schorsen vervalt deze plicht en hoef je tevens geen wegenbelasting meer te betalen en wordt de APK keuringsplicht opgeschort.

Aan een schorsing zijn per keer wel kosten verbonden, namelijk € 75,65 voor voertuigen tot 15 jaar oud. Voor oudere auto’s is dit bedrag € 24,95 (tarieven gecheckt juli 2021).

Bedenk hierbij wel dat een WA verzekering dan wel niet meer verplicht is, maar het wel verstandig is om de camper wel voor schade zoals brand en diefstal verzekerd te houden! Vaak is het niet mogelijk om alleen het WA-deel van de verzekering stop te zetten omdat volgens verzekeraars de premie al is gebaseerd op de aanname dat een camper niet het hele jaar door in gebruik is.

Wij hebben over het schorsen van een camper ook dit artikel gepubliceerd.

Verzekeraars met een verzekering voor campers

Bij een aantal verzekeraars kun je de camperverzekering alleen telefonisch afsluiten. Klik op het logo voor de contactgegevens.

Hoe wordt de premie voor de camperverzekering bepaald?

Het verzekeren van een camper is iets complexer dan een gewone autoverzekering of het verzekeren van een bestelauto. Bij de aanvraag van de verzekering worden daarom meerdere details gevraagd.

Onderstaande zaken bepalen onder andere de premie.

  • Het bouwjaar van de kampeerauto.
  • Het merk en model van de wagen.
  • Fabrieksbouw of zelfbouw.
  • Het aankoopbedrag en huidige dagwaarde.
  • Verhuur of leen je de camper aan derden?

Daarnaast hangt de premie af van het aantal schadevrije jaren welke de regelmatige bestuurder heeft opgebouwd, hierbij tellen die van een gewone auto mee.Houdt bij het afsluiten of aanvragen van een offerte in ieder geval alle gegevens bij de hand, of dit nu online of telefonisch is.

Het verzekeren van campers is vaak maatwerk

Zorg daarom dat je de gegevens paraat hebt bij het vergelijken of afsluiten.

De camperverzekering en de inventaris

Een camper is altijd ook voorzien van inventaris zoals meubelen, kookgerei, gereedschap en dergelijke. Een ander woord hiervoor is inboedel.

Bij een camperverzekering met Beperkt Casco of Allrisk-dekking is dit bij sommige verzekeraars meeverzekerd, maar vaak tot een bedrag van 1000 á 1500 euro. Wil je dan een hoger bedrag verzekeren, dan kun je dat doen met een aanvullende verzekering. Bij andere verzekeraars moet je voor inventaris sowieso een aanvullende verzekering afsluiten.

Bij het online berekenen van de premie zie je direct wat precies is verzekerd en wat de aanvullende mogelijkheden zijn.

Je camper verzekeren en uitlenen of verhuren

Omdat je een camper meestal alleen voor vakanties gebruikt kan het een interessante optie zijn om deze daarbuiten uit te lenen aan vrienden of familie of te verhuren aan derden. Maar hoe zit het is dat geval met de verzekering? Is je camper dan nog verzekerd?

Uitlenen aan familie of vrienden is bij de meeste verzekeraars toegestaan. Als je de camper wilt verhuren aan anderen, dan geldt dat je hier een aanvullende verzekering voor af moet sluiten.

Als je je camper verhuurt via een platform zoals Camptoo, dan kun je gebruik maken van een dagverzekering voor verhuur via deze platformen. Dit zijn dan echter wel aanvullende verzekeringen op de normale verzekering. Ook op je normale camperverzekering moet verhuur dan evengoed zijn meeverzekerd.

Informeer in ieder geval altijd bij de verzekeraar naar mogelijkheden en voorwaarden zijn voor uitlenen en verhuren.

Lees ook dit blog over het verhuren van je camper.

Je camper verhuren kan een interessante optie zijn

Maar denk wel altijd aan de verzekering! Informeer bij je verzekeraar naar de voorwaarden.

Onze artikelen over het verzekeren van campers

camper verhuren
Je camper verhuren: hoe zit dat met de verzekering?

Eric 21 juli 2021

De aanschaf van een camper is voor de meeste mensen een behoorlijk grote uitgave. Daarna maken de terugkerende kosten voor onder andere onderhoud, verzekering, stalling en wegenbelasting het bezit van een camper relatief duur. Het verhuren van je camper is een optie om de kosten te verminderen.

camper schorsen voor wegenbelasting
Je camper schorsen om te besparen op de wegenbelasting

Bregje 9 juli 2021

Een camper gebruik je meestal maar een deel van het jaar. In de periodes dat je de camper niet gebruikt en deze in de stalling staat, lopen kosten zoals verzekering en wegenbelasting gewoon door. Er is een manier om op deze kosten te besparen: je camper schorsen.