
Frank Update: 18 februari 2025 Leestijd 5 minuten Categorie: Energie
De energieprijzen zijn op dit moment weer flink aan het stijgen. Voor steeds meer mensen is dit een aanleiding om eens te kijken naar de mogelijkheden van energiebesparende en duurzame oplossingen. Een goed idee, want je slaat twee vliegen in één klap: je draagt bij aan verbetering van het milieu en je bespaart er geld mee. Maar waar begin je? Zonnepanelen, een warmtepomp, of toch eerst maar je woning isoleren? We geven een aantal warmtepomp weetjes en zetten de mogelijkheden op een rij.
Energie vergelijkenWoningisolatie: de basis van energiebesparing
In veel woningen in Nederland valt er heel wat te besparen met goede isolatie. Isoleer je jouw woning, dan gaat er minder warmte verloren. Dat merk je al snel aan je energierekening. Vaak is isoleren dan ook de eerste stap, voor wie wil besparen op energiekosten.
Met isoleren kun je tot ruim een kwart aan energiekosten besparen. Voor het isoleren van je woning kun je in aanmerking komen voor subsidie. Dat kan zo’n 20% van de isolatiekosten schelen. En er zijn nog meer voordelen:
- Isoleren van je woning draagt een steentje bij aan een beter klimaat.
- Door isolatie stijgt de waarde van je woning.
- Isolatie dempt geluiden in je woning.
- Isolatie verhoogt je wooncomfort.
Welke isolatiemaatregelen zijn interessant?
Er zijn vier onderdelen die je kunt isoleren:
- Spouwmuurisolatie: snelle en relatief goedkope oplossing die direct resultaat oplevert.
- Dakisolatie: warmte stijgt op, dus een goed geïsoleerd dak bespaart veel energie.
- Vloerisolatie: voorkomt koude voeten en vermindert warmteverlies via de vloer.
- HR++ of triple glas: zorgt voor een betere isolatie dan traditioneel dubbel glas.
Op welke manier of welke combinatie van onderdelen het beste is, verschilt sterk per woning. Daarom is het verstandig om je huis voordat je gaat isoleren te laten checken door een expert.
Tip: de overheid biedt ook in 2025 weer subsidies aan voor isolatiemaatregelen via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Dakisolatie aanbrengen op een huis.
Warmtepomp: de toekomst zonder gas
Gas is niet alleen duur, we moeten er ook simpelweg vanaf. We hebben nog even de tijd, de regering wil dat we vanaf 2050 geen gebruik meer maken van gas. Daarom komt de warmtepomp steeds meer in beeld, als alternatief voor de cv-ketel.
Wat is nu eigenlijk precies een warmtepomp? Simpel gesteld is het een apparaat dat energie onttrekt aan de buitenlucht. Met deze energie kan de warmtepomp zowel warme als koele lucht leveren. Een groot verschil met de cv-ketel die gas gebruikt en alleen maar warmte kan leveren.
Een warmtepomp kan zowel warme als koele lucht leveren
De werking van de warmtepomp kun je enigszins vergelijken met die van een koelkast. Een koelkast onttrekt namelijk warmte uit de omgeving en zet deze om in koele lucht om je spullen in de koelkast te koelen. Een warmtepomp doet ongeveer hetzelfde, maar kan zowel warme als koele lucht produceren.
Nog enkele warmtepomp weetjes:
- Een warmtepomp kost meestal tussen de 4.000 en 15.000 euro.
- Er is een landelijke subsidieregeling voor de aanschaf van warmtepompen. De hoogte van de subsidie hangt af van het vermogen van de pomp. Je leest er verderop in dit artikel meer over!
- Er zijn drie verschillende soorten warmtepompen: de volledig elektrische warmtepomp, de ventilatiewarmtepomp en de hybride warmtepomp. De laatste komt op dit moment het meeste voor. De hybride warmtepomp is zelf niet hybride maar wordt zo genoemd doordat deze meestal wordt gecombineerd met een cv-ketel, waardoor een hybride situatie ontstaat. Anders gezegd, de warmtepomp zorgt voor de warmte, maar mocht er een tekort zijn dan wordt de cv-ketel alsnog ingeschakeld. Vergelijkbaar met een hybride auto, waar de benzinemotor wordt ingeschakeld als de elektromotor het niet alleen aankan.
Zonnepanelen, een goed idee?
Het zal je ongetwijfeld opgevallen zijn dat je op steeds meer daken zonnepanelen ziet. Zonnepanelen bieden een aantal voordelen. Daarbij is de verwachting dat door de stijgende energieprijzen het plaatsen van zonnepanelen nog verder zal toenemen.
Zonnepanelen zijn op de eerste plaats goed voor het klimaat. Daarnaast bespaar je er honderden euro’s mee op je energierekening. Bijkomend voordeel is dat je minder afhankelijk bent van je energieleverancier.
Zonnepanelen zijn een langetermijninvestering. Hoe snel verdien je die terug? Gemiddeld heb je na zeven jaar je aankoopbedrag terugverdiend. Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee, dus na die zeven jaar kun je nog heel lang van een besparing op je energierekening genieten.
Gemiddeld heb je na zeven jaar de aankoop van zonnepanelen terugverdiend
Maar zonnepanelen gaan zo'n 25 jaar mee, dus na die zeven jaar kun je nog heel veel besparen!
Hoe goed zijn zonnepanelen eigenlijk voor het klimaat? Bij het opwekken van stroom uit zonnepanelen komen er geen broeikasgassen vrij. Bij het maken van de zonnepanelen wordt echter nog wel vaak energie uit fossiele brandstoffen gebruikt. Dit compenseer je doordat je met zonnepanelen na twee jaar al de hoeveelheid energie bespaard hebt die bij het maken van de panelen nodig was. Dat is dus maar een klein deel van de 25 jaar die de zonnepanelen meestal meegaan.
Haal meer uit je zonnepanelen met slimme innovaties
Zonnepanelen blijven een slimme investering, maar er zijn extra innovaties die ze nóg efficiënter maken:
Thuisbatterij: eigen stroom opslaan
Een thuisbatterij slaat overtollige zonne-energie op, zodat je ‘s avonds en ‘s nachts je eigen stroom gebruikt in plaats van terug te leveren. Dit wordt steeds interessanter nu de salderingsregeling vanaf 2027 stopt.
Dynamische energiecontracten: slim omgaan met piekmomenten
Met een dynamisch energiecontract betaal je per uur een wisselende prijs voor stroom. Door je apparaten (zoals een wasmachine of laadpaal) aan te zetten wanneer de stroom goedkoop is, bespaar je flink op je energierekening.
Tip: combineer zonnepanelen, een thuisbatterij en een dynamisch contract om het maximale uit duurzame energie te halen!
Ontvang gratis meer tips over besparen
Wil je meer tips over besparen ontvangen? Niet alleen over energie, maar ook voor andere vaste lasten zoals abonnementen en verzekeringen? Laat je e-mailadres achter en je ontvangt gratis onze tips!
Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.
Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.
Over de auteur

Frank Venendaal
Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.
Gerelateerde artikelen

Opnieuw lagere energietarieven vanaf 1 juli
Eric 4 juni 2020
Vanaf 1 juli zullen de energietarieven voor energiecontracten met een variabel tarief nog meer dalen. De daling zal gemiddeld 6,6 procent zijn, voor huishoudens scheelt dat op jaarbasis zo’n honderd euro. Vooral de tarieven voor gas dalen sterk, gemiddeld met ruim 20 procent. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren, namelijk de mindere vraag door de coronacrisis en de overvloed aan voorraad gas door de relatief warme winter.

Een dynamisch energiecontract, is dat gunstig of niet?
Femke Update: 9 november 2023
De energiemarkt is op dit moment uiterst onzeker, contracten met vaste tarieven worden niet meer aangeboden en steeds meer huishoudens komen in de problemen door dure variabele tarieven. Er is echter ook nog een contract met dynamisch tarief, is dit gustig of juist niet?

Een uurtarief voor stroom, wordt dat de toekomst?
Eric Update: 21 februari 2023
Je ziet steeds vaker aanbiedingen voor stroom tegen een flextarief. Volgens kenners van de energiemarkt wordt dit het tarief van de toekomst. Maar wat houdt een flextarief of uurtarief voor stroom nu eigenlijk precies in? Wat is het verschil met een variabel tarief?

Energieprijzen goedkoper voor Nuon en Eneco klanten
Eric 3 juni 2019
Nadat bij de start van dit jaar de energieprijzen fors zijn gestegen is er nu positiever nieuws te melden! Enkele energiebedrijven hebben nu namelijk een verlaging van de prijzen aangekondigd. Eneco kondigde recent als eerste aan dat de prijzen voor energie aanzienlijk gaan dalen. Klanten met een variabel tarief zullen hier direct van gaan profiteren. Niet veel later kwam Nuon met eenzelfde mededeling.