corona buitenland verzekerd zorg

Reizen naar het buitenland: ben je verzekerd voor zorg?

Bregje 8 juli 2020
Leestijd 4 minuten Categorieën: Zorgverzekering, Reisverzekering, Verzekering,

We mogen weer naar het buitenland op vakantie! Een fijn vooruitzicht, na een lange periode waarin we zo veel mogelijk thuisbleven. Maar let op, het coronavirus is zeker nog niet verdwenen. Dus is het meer dan ooit verstandig om je vakantie goed voor te bereiden. Zorg er sowieso voor dat je de coronamaatregelen van je vakantieland kent.

Maar er is nog meer om rekening mee te houden. Want hoe zit het in deze bijzondere tijd bijvoorbeeld met je zorgverzekering? Ben je nog wel voor alles verzekerd in het buitenland? En stel dat je corona krijgt op vakantie? Kan de zorgverzekeraar dan misschien weigeren de kosten te vergoeden, omdat je het risico op besmetting zelf bewust hebt genomen?

In dit artikel zetten we op een rij waar je wat betreft zorgkosten allemaal aan moet denken voordat je op vakantie naar het buitenland gaat. Het belangrijkste advies geven we alvast: is iets voor jou niet duidelijk, vraag het dan na bij je eigen verzekeraar.

Basispakket dekt alleen noodzakelijke medische kosten

In Nederland is een zorgverzekering verplicht. Daarvoor bieden alle zorgverzekeraars een basispakket. Elk jaar in de laatste maanden kun je de zorgverzekeringen vergelijken en eventueel overstappen op een goedkopere zorgpolis.

In dit basispakket zit altijd dekking voor zorg in het buitenland. Maar let op, dit is een basisdekking, oftewel: alleen noodzakelijke zorg en spoedgevallen zijn gedekt. Daarbij geldt een maximum bedrag: je krijgt maximaal vergoed wat dezelfde zorg in Nederland zou kosten. Simpel gesteld: is de zorg in je vakantieland duurder dan in Nederland, en kom je boven het maximum uit? Dan moet je uit eigen zak bijbetalen.

De basisdekking vergoedt alleen noodzakelijke en spoedeisende zorgkosten en niet de bijkomende kosten. Extra reiskosten, bijvoorbeeld bij repatriëring, zitten dus niet in het basispakket van een zorgverzekering.

Wat nu als er in je vakantieland code oranje (advies om alleen noodzakelijke reizen te maken) of code rood (negatief reisadvies) geldt? Dan val je nog steeds onder de basisverzekering. Zelfs als je corona krijgt in een land met code oranje of rood, geldt de basisdekking.

Houd er rekening mee dat ook bij zorg in het buitenland altijd het wettelijke eigen risico geldt.

Aanvullende zorgverzekering buitenland

De meeste zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid een aanvullende verzekering voor het buitenland af te sluiten. Hierin zijn meestal wél de kosten boven het Nederlandse maximumbedrag gedekt. En ook zit in de aanvullende verzekering vaak een vergoeding voor kosten van repatriëring om medische redenen.

De aanvullende verzekering is niet verplicht. Een ander verschil met de basisverzekering is dat dekkingen en dekkingsgebieden niet door de overheid worden vastgesteld maar door de verzekeraar. Hierdoor verschillen dekkingen en dekkingsgebieden per zorgverzekeraar.

Dat betekent dus dat je er niet van uit kunt gaan dat je aanvullende verzekering automatisch geldt in landen of regio’s waarvoor code rood of oranje is afgegeven. Een belangrijk advies is dan ook: sluit je een aanvullende verzekering voor zorgkosten in het buitenland af, check dan altijd goed de polisvoorwaarden. Of vraag het na bij je zorgverzekeraar.

buitenland reizen corona

Vergoeding voor zorg vanuit de reisverzekering

Naast de aanvullende zorgverzekering is er nog een manier om je tegen hoge zorgkosten in het buitenland te verzekeren: een reisverzekering afsluiten. Meestal kun je bij een reisverzekering als optie ‘aanvullende dekking voor zorgkosten in het buitenland’ kiezen. Dit is vergelijkbaar met de aanvullende buitenlanddekking bij de zorgverzekering, maar vaak heb je nét iets meer dekking.

We nemen als voorbeeld extra verblijfkosten: wat als jij, en misschien ook familieleden of andere reisgenoten, door ziekte of een ongeval langer moeten verblijven in je vakantieland? De meeste reisverzekeringen (met buitenlanddekking) vergoeden dit, terwijl het bij een zorgverzekering meestal niet vergoed wordt. Het zijn immers geen directe zorgkosten.

Hetzelfde geldt als je verplicht in quarantaine zou moeten door corona. Een reisverzekering vergoedt dan de extra kosten meestal wel, maar een zorgverzekering zal eerder stellen dat dit geen directe zorgkosten zijn.

Let hierop bij reisverzekeringen

Nog iets waar je je goed bewust van moet zijn bij een reisverzekering: deze zal vrijwel nooit een vergoeding betalen als je op vakantie gaat naar een land met code oranje of rood! Een mogelijke uitzondering: als de code oranje of rood alleen vanwege corona geldt. Dan kun je wel een vergoeding krijgen als het gaat om kosten die niet met corona te maken hebben. Bijvoorbeeld een andere ziekte, of een ongeval.

De polisvoorwaarden verschillen per verzekeraar. Voor reisverzekeringen geldt daarom, net als bij aanvullende zorgverzekeringen, dat het belangrijkste advies is: check altijd de polisvoorwaarden. En neem bij onduidelijkheden contact op met de verzekeraar.

Conclusie en belangrijke tips

Vakantiereizen naar landen met code oranje of rood worden afgeraden. Het kan natuurlijk voorkomen dat je toch op reis moet, bijvoorbeeld door familieomstandigheden. Dan is het fijn om te weten dat noodzakelijke zorg altijd vergoed wordt, vanuit de basisverzekering. Denk er wel aan dat er een kostenmaximum is, namelijk het tarief dat je in Nederland voor eenzelfde behandeling zou betalen.

Check bij een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering altijd goed de dekkingen en voorwaarden. Neem bij onduidelijkheden contact op met je zorgverzekeraar.

Goed voorbereid geniet je meer ontspannen van je vakantie, zeker nu.

ontspannen op vakantie

Ontvang onze tips en adviezen in je mailbox

Wil geen geen tips en adviezen missen? Laat dan je e-mailadres hier achter en lees ze als eerste!

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

wintersportverzekering
Een reisverzekering voor wintersport, waar moet je op letten?

Eric 21 december 2022

Ieder jaar reizen honderdduizenden liefhebbers af naar wintersportoorden in het buitenland om daar lekker te gaan skiën, snowboarden of langlaufen. Maar op de wintersportvakantie loop je over het algemeen meer risico op brokken en letsel. Een goede wintersport reisverzekering is daarom geen overbodige luxe.

collectiviteitskorting zorgpolis stopt
Collectiviteitskorting zorgverzekering verdwijnt in 2023

Bregje 13 juni 2022

De collectiviteitskorting op zorgverzekeringen gaat verdwijnen. Dit kwam niet onverwacht, want eerder ging de maximaal toegestane collectiviteitskorting al van 10% naar 5%. Wat zijn de gevolgen van het afschaffen van de collectiviteitskorting op de zorgverzekering?

cijfers overstappen zorgpolis
Aantal overstappers zorgpolis gelijk, wel opvallende verschillen in onderliggende cijfers

Bregje 6 april 2021

Voor de zorgverzekering van dit jaar heeft 7 procent van alle verzekerden gekozen voor een andere zorgverzekeraar. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door het Nivel, een onafhankelijk onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg. Dit is vrijwel gelijk aan voorgaande jaren.

zorgverzekering fors duurder dan ziekenfonds
Van ziekenfonds naar zorgverzekering goedkoper of niet?

Eric 4 november 2019

Sinds 2006 is het huidige zorgstelsel in Nederland van kracht. Vanaf 1 januari van dat jaar zijn alle ingezetenen van Nederland verplicht zich verzekeren bij een zorgverzekeraar. Inmiddels is de zorgpremie, die we over een heel jaar betalen, bijna 50 procent gestegen.