keyless entry eisen verzekering

Nieuwe eisen verzekering voor auto's met keyless entry systeem

Eric 12 januari 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Autoverzekering,

Sinds 1 januari 2021 stellen verzekeraars nieuwe eisen aan de beveiliging van auto’s met een keyless entry systeem. In Nederland gaat het om zo’n 700.000 onvoldoende beveiligde auto’s. Maar wat is een keyless entry systeem nu eigenlijk precies? Waarom is het zo diefstalgevoelig? Wat zijn precies de nieuwe eisen en hoe kun je hieraan voldoen? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat is een keyless entry systeem

Met een keyless entry systeem open je de auto zonder sleutel. Je hebt de sleutel - meestal smart key genoemd - wel bij je, maar je kunt deze letterlijk in je zak houden want de auto ontgrendelt automatisch als de smart key dichtbij komt. In de smart key zit namelijk een zendertje. Wanneer je binnen een paar meter van je auto komt vangt deze het signaal van het zendertje op.

Keyless entry gevoeliger voor diefstal door relay attack

In Nederland zijn er nu een kleine 900.000 personenauto’s met een keyless entry systeem. Hiervan is ongeveer 80% onvoldoende beveiligd tegen diefstal, zo’n 700.000 auto’s dus.
De onvoldoende beveiligde auto’s met een keyless entry systeem zijn potentieel doelwit van een relay attack. Dit is een vorm van autodiefstal waarbij een dief het signaal van de auto naar de autosleutel onderschept en doorstuurt naar een apparaat waarmee de dief vervolgens de auto kan openen en starten.

auto keyless starten

Met het signaal van de smart key start je de auto gewoon met een knop.

Nieuwe beveiligingseisen sinds 1 januari

De nieuwe beveiligingseisen gaan via het Keurmerk Voertuigbeveiliging van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Alleen goedgekeurde systemen ontvangen dit keurmerk en bijbehorend certificaat.

De nieuwe eisen houden onder andere in dat de smart key na vijf minuten in slaapstand springt. Het signaal wordt dan niet meer uitgezonden en dieven kunnen het dus ook niet meer opvangen. Andere goedgekeurde opties zijn een systeem dat het signaal wegfiltert, of zelfs helemaal uitzet.

Gevolgen voor premies en voorwaarden autoverzekering

Verzekeraars kunnen sinds 1 januari auto’s weigeren, of aanvullende eisen stellen als deze het certificaat van het keurmerk niet hebben. Verzekeraars kunnen ook hun premies en voorwaarden voor de verzekering van auto’s met een keyless entry systeem aanpassen. In hoeverre ze dat ook daadwerkelijk doen is op dit moment nog onduidelijk, de reacties verschillen per verzekeraar. Heeft jouw auto keyless entry dan kun je dan ook het beste zelf checken bij jouw verzekeraar hoe het zit met de premie en voorwaarden van jouw autoverzekering.

Bestaande certificaten blijven geldig

Het Verbond van Verzekeraars meldt dat bestaande certificaten geldig blijven. Het Verbond wil niet dat auto’s onverzekerd rondrijden en auto’s met certificaten van voor 1 januari 2021 blijven gewoon verzekerd. Dus heb je al een certificaat, dan hoef je niet meteen een nieuwe aan te vragen. Pas op: het moment dat je een nieuwe verzekering wil afsluiten, is het mogelijk dat je aanvullende maatregelen moet treffen.

Het Verbond noemt nog een belangrijk doel van de aangescherpte eisen: autofabrikanten aansporen nieuwe auto’s te voorzien van de juiste beveiliging tegen diefstal via een keyless entry systeem. Veel autofabrikanten reageerden hier positief op en hebben hun systemen aangepast. Koop je een auto die gebouwd is na 1 januari 2021, dan is de kans groot dat daar goede beveiliging tegen een relay attack op zit.

Check jouw auto op de nieuwe website

Heb je een auto met keyless entry systeem en wil je weten of jouw auto onder de nieuwe eisen valt? Daarvoor is een nieuwe website gelanceerd. Check jouw auto op: https://autodiefstalcheck.nl/.

Wat als nu blijkt dat jouw auto niet aan de eisen voldoet, en je hebt ook geen certificaat van voor 1 januari 2021? Je kunt dan alsnog een certificaat krijgen als je met je auto naar een CCV-inbouwbedrijf voor voertuigbeveiliging gaat dat is erkend door Kiwa-SCM. Daar laat je jouw systeem aanpassen zodat deze aan de eisen voldoet. Kiwa-SCM is de certificatie instelling voor voertuigbeveiliging.

Vergelijk verzekeringen

De premies van autoverzekeringen voor auto’s met een keyless entry systeem kunnen behoorlijk verschillen. Wil je checken of je niet teveel betaalt bij je huidige verzekeraar of wil je autoverzekeringen vergelijken? Vergelijk alle verzekeringen voor jouw keyless entry auto met onze vergelijker!

Vergelijk autoverzekeringenVergelijken

Over de auteur

Eric
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

auto gestolen
Je auto gestolen: wat moet je doen en wat vergoedt de verzekering?

Bregje 23 oktober 2020

In Nederland worden jaarlijks duizenden auto’s gestolen. Je hoopt natuurlijk dat het je nooit overkomt, maar wat als je op een dag wel met een gestolen auto te maken krijgt? Wat moet je allemaal precies doen en wat vergoed je verzekering?

verzekering bij auto uitlenen
Auto lenen of uitlenen, hoe zit dat met de verzekering?

Eric 24 juni 2021

Een auto lenen of uitlenen voor een kort ritje of voor een vakantie: een groot deel van de Nederlandse autobezitters doet dit weleens. Maar lang niet iedereen staat er van tevoren bij stil wat de consequenties zijn als er schade ontstaat. Hoe zit het precies met de verzekering?

verzekering autohuur
Huurauto verzekeren vaak onduidelijk en duur

Bregje 9 februari 2022

Je reserveert een huurauto en bij het ophalen confronteert de verhuurder je met de vraag of je extra verzekeringen wil. Men wijst je op de risico’s als je dat niet doet. Door je van te voren te informeren en eventueel een losse verzekering af te sluiten voorkom je stress bij de balie.

OHRA kilometerverzekering
De kilometerverzekering van OHRA, een nieuwe prepaid autoverzekering

Frank 16 december 2021

Verzekeraar OHRA komt met een nieuw concept in autoverzekeringen: de kilometerverzekering. Het uitgangspunt van deze nieuwe manier van verzekeren is dat je alleen betaalt voor de kilometers die je rijdt. Maar hoe werkt dit in de praktijk en ben je er voordeliger mee uit?