Frank 27 juli 2020
Leestijd 3 minuten
Categorie:
Mobiel,
Nadat Vodafone sinds april landelijk 5G aanbiedt op zijn mobiele netwerk, hebben KPN en T-Mobile nu ook hun netwerk hiervoor ingeschakeld. Dit is het vervolg op de uitkomst van de recent afgeronde frequentieveiling, waarbij deze drie netwerkproviders allen in de prijzen vielen.
Vodafone liep al op de veiling vooruit
Vodafone wilde de veiling niet afwachten en biedt al sinds april in het hele land 5G aan. Dit kon men doen doordat voor dit 5G netwerk de frequenties en antennes van het 4G netwerk worden gebruikt. Hierdoor kon Vodafone de nieuwe standaard snel uitrollen en voor deze bestaande frequenties had de provider al een licentie.
Deze keuze van Vodafone lijkt echter voornamelijk een publiciteitsstunt. Het aanbieden van 5G via de 4G frequenties levert namelijk nauwelijks snelheidswinst op. Als je met een 5G geschikte telefoon gebruik maakt van het Vodafone netwerk is deze maximaal 10 procent sneller dan de 4G telefoons. In de praktijk zal de snelheidswinst niet of nauwelijks merkbaar zijn voor gebruikers.
De geveilde frequenties zijn nog niet supersnel
De frequenties die nu zijn geveild zijn echter ook nog niet de snelle frequenties die 5G eigenlijk nodig heeft. Nu zijn de 700 MHz, 1,4 GHz en 2.1 GHz frequentiebanden geveild. Voor de supersnelheid die 5G kan halen zijn echter de 3,5 GHz en 26 GHz frequentiebanden nodig, maar deze waren nog geen onderdeel van de veiling.
De 3,5 GHz frequentie kan in Nederland nog niet in gebruik worden genomen omdat deze nog wordt gebruikt door de inlichtingendiensten. In het Friese Burum hebben deze diensten een satellietgrondstation dat onder meer gebruik maakt van de 3,5 GHz frequentieband. Een verhuizing van dit station is gepand, maar zal op zijn vroegst eind 2022 plaatsvinden. Tot die tijd moet 5G het in ons land dus doen met de lagere en tragere frequenties.
De 26 GHz frequentieband is ook nog niet geveild. Deze frequentie wordt nu nog voor onder andere straalverbindingen gebruikt. Het is vooralsnog onduidelijk wanneer deze frequentie beschikbaar komt. Overigens is de 26 GHz dan wel geschikt voor zeer snel 5G, het bereik is minimaal, tot hooguit enkele meters. Deze frequentie is dan ook met name bedoeld voor zeer lokale toepassingen, zoals binnenshuis in woningen en bedrijfspanden.
5G van KPN en T-Mobile nog niet direct landelijk
KPN en T-Mobile hebben nu dus ook hun 5G netwerk aangezet. Het netwerk van deze providers is echter voorlopig nog niet landelijk beschikbaar. KPN zegt op dit moment 90 procent dekking te bieden in de vijf grootste steden. De provider verwacht halverwege 2021 landelijke dekking te hebben.
Ook T-Mobile start in eerste instantie in een beperkt aantal regio’s met 5G. Deze provider verwacht eind 2020 in 90 procent van het land dekking te kunnen bieden. Hiermee haalt men wellicht net de “belofte” om dit jaar een landelijk 5G netwerk in de lucht te hebben.
Huidige dekking 5G per provider
Houd de dekkingskaarten van de providers in de gaten voor de voortgang van de uitrol. Klik hieronder op de kaartjes om de huidige dekking te zien.
Maatschappelijk verzet tegen 5G
De afgelopen tijd zijn er diverse protesten geweest tegen de komst van 5G. Dit resulteerde zelfs in een aantal brandstichtingen bij zendmasten voor het mobiele netwerk. De tegenstanders maken zich vooral zorgen om de gezondheidsrisico’s die de straling zou veroorzaken. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor, maar van de andere kant is er ook geen bewijs dat dit uitsluit.
De opvolger van 5G? 6G!
Terwijl 5G op dit moment nog nauwelijks beschikbaar is en er ook nog maar enkele smartphones zijn die het ondersteunen, wordt op dit moment alweer gewerkt aan de opvolger. Het zal waarschijnlijk op zijn vroegst in 2030 beschikbaar komen, maar dat 6G eraan komt is een feit.
Hoe snel 6G wordt? In ieder geval weer vele male sneller dan 5G. Neem bijvoorbeeld een film van 2 uur: die download je, als 5G straks op volle snelheid is, in ongeveer 40 seconden. Met 6G zal dat nog maar een halve seconde zijn!
Over de auteur
Frank Venendaal
Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.
Tags
- KPN
- T-Mobile
- Vodafone
Gerelateerde artikelen
Het KPN 5G netwerk als beste getest in Nederland
Eric 10 december 2020
Ieder jaar onderzoeken Connect Magazine en Umlaut de kwaliteit van de mobiele netwerken in Nederland. Dit jaar zijn daarbij voor het eerst ook de 5G netwerken meegenomen. Alhoewel het KPN 5G netwerk nog niet in het hele land beschikbaar is, is het wel als snelste uit het onderzoek gekomen.
Mobiele provider Simpel overgenomen door T-Mobile
Frank Update: 17 november 2020
Simpel wordt overgenomen door T-Mobile. Officieel moet de overname nog goedgekeurd worden door de Autoriteit Consument & Markt, maar dat is bij deze overname waarschijnlijk slechts een formaliteit. Het merk Simpel zal vooralsnog gewoon blijven bestaan, alleen de aandeelhouder wijzigt, zo stelt T-Mobile.
Waar moet je op letten bij het kopen van een refurbished telefoon?
Frank 9 februari 2021
De verkoop van refurbished telefoons zit in de lift. Een refurbished telefoon is vaak veel goedkoper in de aanschaf dan hetzelfde model splinternieuw. Wanneer je een refurbished telefoon koopt, is het verstandig om niet alleen op de prijs te letten. De kwaliteit is minstens zo belangrijk, en die verschilt nogal eens.
Geen verplichte toegang voor andere providers op de kabel
Frank 28 maart 2020
Tumult in de Nederlandse Telecommarkt. Een recente uitspraak van een Nederlandse rechter heeft de Nederlandse telecommarkt in rep en roer gebracht. In maart 2020 deed een rechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) een opmerkelijke uitspraak. VodafoneZiggo én KPN hoeven hun netwerk niet langer verplicht open te stellen