Eric 3 juni 2019 Categorie: Energie,
Nadat bij de start van dit jaar de energieprijzen fors zijn gestegen is er nu positiever nieuws te melden! Enkele energiebedrijven hebben nu namelijk een verlaging van de prijzen aangekondigd.
Ophef over energieprijzen in 2019
Aan het begin van dit jaar was er veel ophef over de forse stijging van de energieprijzen. Deze ophef was mede het gevolg van de knullige berichtgeving door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dit ministerie beweerde namelijk dat het met de stijging wel mee zou vallen. Uit prognose van de energieprijzen voor 2019 door vergelijkingssite Gaslicht.com kwam naar voren dat een gemiddeld huishouden ruim driehonderd euro meer kwijt zou zijn aan energie. Dit werd echter door staatssecretaris Mona Keijzer afgedaan als bangmakerij. Later bleek dat het Ministerie bij de berekeningen oude cijfers en tarieven had gebruikt en dat de berekening van Gaslicht wel vrij goed bleek te kloppen. Minister Wiebes moest vervolgens excuus maken voor de uitlatingen van de staatssecretaris.
Wij zijn nu een aantal maanden verder en het goede nieuws is dat de energieprijzen bij een paar aanbieders weer gaan dalen. Eneco kondigde recent als eerste aan dat de prijzen voor energie aanzienlijk gaan dalen. Klanten met een variabel tarief zullen hier direct van gaan profiteren. Niet veel later kwam Nuon met eenzelfde mededeling.
Overschot aan gas op de energiemarkt
Deze daling van prijzen is echter niet het gevolg van het terugdraaien van de verhoging eerder. Deze verhoging werd veroorzaakt door heffingen vanuit de overheid en aan deze heffingen verandert niets.
De nu dalende prijzen zijn het gevolgd van het aanbod van gas op de energiemarkt. De gasvoorraden zijn door de relatief warme winter op peil gebleven waardoor er een overschot aan gas is ontstaan. Dit zorgt voor een lagere inkoopprijs van gas. De prijzen voor stroom dalen hierdoor ook doordat er veel elektriciteit door gasgestookte centrales wordt opgewekt.
Lagere energietarieven "sigaar uit eigen doos"
De daling bij Eneco en Nuon is voor klanten echter een beetje een "sigaar uit eigen doos". De stijging van de energieprijzen begin dit jaar was bij deze energiebedrijven namelijk hoger dan bij andere leveranciers. Eigenlijk is deze daling niet meer dan een correctie op een te grote stijging eerder.
Essent, een ander groot energiebedrijf, verlaagt zijn prijzen bijvoorbeeld niet. Maar van deze drie grote energieleveranciers was de stijging bij Essent dan ook het minste. Na de verlaging bij Nuon en Essent zullen de prijzen van deze drie grote energiebedrijven daarom ongeveer gelijk zijn.
Variabel tarief profiteert, maar vast tarief blijft voordeliger
Ondanks dat huishoudens met een variabel energiecontract nu direct profiteren van deze verlaging is het nog altijd voordeliger om te kiezen voor een contract van een jaar met vast tarief. Je hebt bij een vast contract geen nadeel als de energietarieven tussentijds stijgen en je profiteert bovendien bij het aangaan van een nieuw contract doorgaans van aantrekkelijke kortingen. De laagste energierekening krijg je daardoor nog steeds door ieder jaar over te stappen naar een andere energieleverancier. Dit levert je doorgaans een besparing op van honderden euro’s op de jaarlijkse energierekening.
Over de auteur
Eric Hes
Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.
Tags
- Nuon
- Essent
- Eneco
Gerelateerde artikelen
Hoe komt groene stroom uit jouw stopcontact?
Eric 17 september 2019
Een vraag die wij zo nu en dan krijgen is: hoe zorgt de energieleverancier er voor dat precies dat groene stroom uit mijn stopcontacten komt? Bij het wisselen van aanbieder of contract gebeurt er immers niets met de aansluiting op de elektriciteitskabel of de meter. Ik blijf aangesloten op dezelfde kabel als mijn buurman die gewoon grijze stroom afneemt.
Een dynamisch energiecontract, is dat gunstig of niet?
Femke Update: 9 november 2023
De energiemarkt is op dit moment uiterst onzeker, contracten met vaste tarieven worden niet meer aangeboden en steeds meer huishoudens komen in de problemen door dure variabele tarieven. Er is echter ook nog een contract met dynamisch tarief, is dit gustig of juist niet?
Met het prijsplafond voor energie moet de energierekening betaalbaar blijven
Femke Update: 10 november 2022
Het is de laatste tijd het gesprek van de dag: de hoogte van de energierekening. Voor veel huishoudens dreigen betalingsproblemen. De overheid stelt daarom een prijsplafond voor energie in. We lichten dit hier uitgebreid voor je toe.
Voor energie vast of variabel tarief kiezen?
Femke 24 december 2020
Als de gas- en stroomprijzen zo vaak dalen is een vast tarief dan nog wel verstandig? Wat is nu eigenlijk voordeliger, een energiecontract met een vast of met een variabel tarief? In dit artikel vertellen wat nu de beste en voordeligste keuzes zijn.