Eric 26 maart 2021
Leestijd 3 minuten
Categorie:
Internet & TV,
Enkele maanden geleden kondigde KPN al aan flink te gaan investeren in het aanleggen van glasvezel. Het doel was om in 2025 het aantal woningen met een glasvezelaansluiting te hebben verdubbeld. Deze versnelling krijgt nu nog een extra boost doordat Nederlands grootste pensioenfonds ABP mee gaat investeren in de aanleg van glasvezelnetwerken. Samen zullen ABP en KPN middels een joint venture nog eens 1 miljard euro extra in de aanleg investeren.
Wat betekent deze extra investering concreet?
Eind vorige jaar maakte KPN bekend de komende vijf jaar zo’n 2,5 miljoen extra aansluiting te willen realiseren. Met deze nieuwe investering zegt het bedrijf nog ongeveer 900 duizend extra aansluitingen te kunnen realiseren binnen hetzelfde tijdsbestek. Hiervan zullen zo’n 200 duizend aansluitingen bij bedrijven zijn, de rest woningen.
Het moet ertoe leiden dat in 2026 ongeveer 90 procent van alle huishoudens over een aansluiting op een glasvezelnetwerk beschikt. Hierbij zijn concurrerende initiatieven van kleinere spelers zoals DELTA, T-Mobile en burgerinitiatieven meegenomen.
Word ik nu eerder op glasvezel aangesloten?
Als je in een dorp of kleinere stad woont is de kans groot dat je eerder dan gepland een glasvezelaansluiting krijgt. De nieuwe joint venture tussen KPN en ABP zal namelijk vooral gaan investeren in de aanleg van netwerken op het platteland en kleinere plaatsen. Totaal gaat het om honderden steden en dorpen verspreid over het hele land.
Open netwerken
De netwerken van KPN en ABP worden net als alle andere glasvezelnetwerken van KPN zogenoemde open netwerken. Dit betekent dat KPN er niet alleen zijn eigen diensten op aan gaat bieden, maar het netwerk tegen betaling ook open zal stellen voor concurrerende providers. Dit gebeurt nu ook al op het koperen telefonienetwerk van KPN, hierop bieden ook andere providers hun DSL-abonnementen aan.
De klanten die worden aangesloten op glasvezel van KPN kunnen dus ook een andere provider dan KPN kiezen voor een internet, tv of telefonie abonnement.
Waarom investeert een pensioenfonds in glasvezel?
Pensioenfondsen investeren hun kapitaal in allerlei branches. Voorheen was het rendement het enige dat telde voor de meeste pensioenfondsen, tegenwoordig telt naast het rendement ook maatschappelijke verantwoording steeds zwaarder mee. Het ambtenarenpensioenfonds ABP ziet beide in doelstellingen terug in deze investering omdat snel internet de toekomst is en het een boost kan geven aan de economie. Ook levert het zo’n duizend extra banen op en is het een groene investering doordat glasvezel veel energie-efficiënter is dan koper.
Bovendien blijkt vooral in deze tijd van lockdown en thuiswerken hoe belangrijk een goede en veilige digitale infrastructuur is.
Investeren in glasvezel is overigens niet nieuw voor het pensioenfonds. Ook in Frankrijk en de Verenigde Staten investeert men al in netwerken.
Glasvezel is veel energie-efficiënter dan koper
Hiermee draagt de investering van ABP ook bij aan de energietransitie van Nederland.
Conclusie: goed nieuws voor de breedbandklant
Het nieuws in de breedbandwereld volgt elkaar de laatste tijd snel op. Providers strooien met goed nieuws over de uitbreidingen van hun netwerken voor snel internet. Er lijkt dan ook een hevige concurrentiestrijd los te barsten om de gunst van de abonnee.
Ziggo schreeuwt bijvoorbeeld al van de daken dat het in sneltreinvaart zijn gehele kabelnetwerk geschikt gaat maken voor GigaNet. Daarnaast kondigde ook T-Mobile en DELTA recent hun ambitieuze plannen aan om een miljoen extra glasvezelaansluitingen te realiseren.
Al met al goed nieuws voor de klant, die straks wellicht op veel plaatsen kan kiezen uit meerdere netwerken voor het internet van de toekomst.
Wil je weten wat er nu al beschikbaar is op jouw adres? Doe onze glasvezel postcodecheck voor alle mogelijkheden aan aanbiedingen!
Over de auteur
Eric Hes
Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt overstappen van internetprovider?
Bregje Update: 22 januari 2025
Overstappen naar een andere internetprovider is niet ingewikkeld, maar het is wel meer dan een administratieve handeling. Zo moet er bijvoorbeeld een nieuw modem geïnstalleerd worden. In dit artikel leg ik je uit hoe je zonder zorgen en gedoe kunt overstappen en online blijft.
Oxxio stopt na ruim twee jaar met internet, tv en bellen
Frank 23 april 2021
Oxxio startte begin 2019 met het aanbieden van internet, tv en bellen. Ruim twee jaar later stopt men daar alweer mee, met ingang van 1 juni aanstaande. Waarom stopt Oxxio hiemee? En wat betekent dit voor bestaande klanten?
KPN versnelt aanleg glasvezel, in 2025 meerderheid woningen aangesloten
Frank 30 november 2020
KPN versnelt de komende jaren de uitrol van glasvezel. Glasvezel is namelijk sneller, stabieler en ook nog eens onderhoudsvriendelijker dan de bestaande koperleidingen. KPN ziet graag dat het aan aansluitingen over 5 jaar is verdubbeld. Om dit te bereiken investeert KPN de komende jaren 3,5 miljard euro.
Tv kijken via internet, wat zijn de mogelijkheden?
Eric Update: 31 januari 2024
Steeds meer mensen kijken tv via internet. In haast elk huishouden zijn er wel meerdere mobiele telefoons en tablets waarop je tv kunt kijken via een internetverbinding. Vrijwel alle providers bieden tegenwoordig dan ook de mogelijkheid om tv te kijken via een app of via de browser op je computer of laptop.