een andere kabelprovider kiezen

Kabel van Ziggo niet voor 2020 open voor andere providers

Eric 28 augustus 2019 Categorie: Internet & TV,

Als je internet, TV en vaste telefoon wilt hebben via ADSL, VDSL of glasvezel, dan heb je keuze uit meer dan tien providers. Naast KPN, de eigenaar van het landelijke telefoonnetwerk is het netwerk namelijk ook beschikbaar voor andere providers. Ook de eigenaren van glasvezelnetwerken laten meerdere providers hun diensten aanbieden over hun netwerk.

Hoe anders is dat nog steeds met de kabel. Met uitzondering van een aantal kleinere regionale kabelaanbieders ben je voor internet, TV en bellen via de kabel aangewezen op slechts één provider. In het grootste deel van Nederland is dit provider Ziggo die sinds de fusie met UPC, jaren geleden, een bijna landelijk kabelnetwerk heeft. En overal ligt net als het telefoonnetwerk slechts één kabelnetwerk in de grond. Dus kiezen voor een andere provider is er niet bij als je wilt internetten via de kabel, het netwerk waarover supersnel internet kan worden geleverd.

Monopolie op internet via de kabel

Omdat kabelprovider Ziggo dus min of meer een monopolie heeft op internet via de kabel, heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) begin 2018 bepaald dat Ziggo zijn kabelnetwerk open moet stellen voor concurrerende providers. Iets wat KPN al sinds eind jaren 90 verplicht is.

Dit is positief nieuws voor de eindgebruiker! Door concurrentie kunnen de tarieven voor abonnementen wellicht gaan dalen of wordt de dienstverlening verbeterd.

De eindgebruiker profiteert van keuze op de kabel

Door concurrentie lagere tarieven en betere dienstverlening.

Ondanks dat de ACM als datum van openstelling oktober 2018 heeft genoemd en nieuwe aanbieders staan te trappelen om te kunnen beginnen op de kabel, is er tot op heden echter nog steeds geen keuze.

Dit komt onder meer doordat Ziggo het zelf niet eens is met de openstelling. Men stelt dat er via de kabel dan wel geen keuze is, via andere netwerken heeft de klant wel degelijk een ruime keuze. Ziggo stelt daarom dat er nu al voldoende concurrentie is en dat er daarom niet van een monopolie kan worden gesproken.

ZiggoVodafone is daarom in beroep gegaan tegen de bepaling van de ACM en in ieder geval tot de uitspraak in deze beroepsprocedure, is de openstelling opgeschort. In juli heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) een hoorzitting gehouden en in de eerste week van oktober wordt een uitspraak verwacht.

Mijn visie over monopolie op de kabel

Ik denk zelf dat de ACM wel een punt heeft wat betreft een monopolie. Er is dan wel genoeg concurrentie van andere providers via een ander netwerk, maar het kabelnetwerk heeft wel technische eigenschappen die het telefoonnetwerk waarover ADSL en VDSL wordt geleverd niet heeft. Door deze technische eigenschappen zijn via de kabel aanzienlijk hogere snelheden mogelijk dan via ADSL en VDSL.

Tenzij je ook de beschikking hebt over glasvezel op jouw adres ben je daarom voor internet met snelheden vanaf zo’n 400 Mbit op dit moment aangewezen op de kabel. Dus kun je voor dit supersnelle internet in een groot deel van Nederland alleen kiezen voor internetprovider Ziggo. Mijns inziens toch een monopolie.

Concurrentie op Wholesale

Maar buiten het feit dat de klant geen keuze heeft op de kabel hebben de internetproviders zonder eigen netwerk ook geen keuze in leverancier. Deze providers zijn grotendeels aangewezen op het DSL telefoonnetwerk van KPN en hebben zich dus ook te schikken in de tarieven die KPN voor dit gebruik in rekening brengt. KPN heeft op Wholesale gebied namelijk ook geen concurrentie.

Misschien moet het kwartje bij Ziggo nog vallen?

KPN verdient aan een klant bij de concurrent.

Toen KPN destijds werd verplicht zijn netwerk open te stellen stribbelde het bedrijf ook tegen, net zoals Ziggo dat nu doet. Inmiddels verdient KPN echter goed aan de concurrerende providers die gebruik maken van het netwerk. Stelde het bedrijf destijds nog dat Ziggo gelijk behandeld moest worden en ook zijn netwerk open moest stellen, nu is KPN geen voorstander meer van openstelling van het kabelnetwerk. Deze move van KPN is waarschijnlijk het gevolg van dat men liever geen concurrentie ziet op de Wholesale activiteiten.

Voor KPN is simpelweg een klant bij een concurrerende provider op het eigen netwerk beter kan een klant bij een concurrerende provider op het Ziggo netwerk. Dat kwartje is bij KPN dus pas later gevallen, misschien dat het bij Ziggo ook nog moet vallen?

Klacht over de tarieven en voorwaarden die Ziggo wil hanteren

Terugkomend op de beroepsprocedure. Als de uitspraak negatief uitpakt voor Ziggo en men dus daadwerkelijk het netwerk moet openstellen, dan volgt er nog een andere procedure. Een aantal aanbieders die voornemens zijn diensten op het Ziggo kabelnetwerk aan te bieden hebben namelijk een klacht bij ACM neergelegd over de tarieven die Ziggo voor het gebruik in rekening wil brengen.

Deze in maart door Ziggo gepubliceerde tarieven zijn volgende de aanbieders zo hoog dat er geen abonnementen kunnen worden aangeboden tegen markt conforme tarieven. Men stelt dat Ziggo hiermee de positie van zijn rol als provider veilig wil stellen door zodoende de goedkoopste provider op de kabel te blijven.

Ook de voorwaarden die Ziggo oplegt zijn de nieuwe aanbieders een doorn in het oog. Zo kan er bijvoorbeeld geen los internetabonnement worden aangeboden, de basis is altijd een RTV abonnement.

Geen unlimited data abonnementen mogelijk

Daarnaast hekelen de aanbieders het databeleid bij de Wholesale abonnementen. Ziggo hanteert hierbij namelijk het beleid dat het dataverbruik van de klanten van andere providers op het netwerk gemiddeld niet hoger mag liggen dan het gemiddelde dataverbruik van Ziggo’s eigen abonnees. Met dit databeleid zijn de providers daarom niet in staat om abonnementen met unlimited data aan te bieden.

Over deze klachten moet de ACM een oordeel geven, waarna Ziggo eventueel de tarieven en voorwaarden moet aanpassen. De ACM wacht echter met de afhandeling van deze klachten totdat er een uitspraak is in het beroep dat Ziggo heeft aangespannen.

Concurrentie op de kabel kan nog wel even duren

Al met al kan het door deze procedures nog wel even duren voordat de eerste nieuwe provider op de kabel zijn diensten daadwerkelijk kan gaan leveren. Als alle procedures zijn afgerond en bepaald is dat Ziggo definitief het netwerk moet openstellen, dan moet het netwerk eerst nog technisch geschikt worden gemaakt voor andere providers.

De verwachting op dit moment is dat de eerste alternatieve providers op de kabel vanaf halverwege 2020 hun abonnementen kunnen gaan aanbieden. Als de rechter tenminste positief beslist over de openstelling van de kabel.

Welke providers komen op de kabel?

Er zijn inmiddels meerdere partijen die interesse hebben om hun internet, digitale TV en vaste telefonie diensten aan te bieden via de kabel. Dit zijn reeds bestaande providers én nieuwkomers.

De volgende providers hebben reeds bekend gemaakt kabelabonnementen te willen gaan aanbieden:

  • T-Mobile
    Deze provider levert nu al internet, TV en bellen via DSL en glasvezel onder het label T-Mobile Thuis.

  • Youfone
    Levert nu ook al zijn diensten via het KPN netwerk en glasvezel.

  • Caiway
    Levert reeds zijn internet, TV en telefonie abonnementen via het kabel- en glasvezelnet van CAIW en enkele andere kleine regionale kabelnetten.

  • YouCa
    Een nieuwkomer op de markt van internetproviders.

  • XS4ALL moet Blijven
    De actiegroep die is opgericht nadat KPN bekend heeft gemaakt te willen stoppen met het merk XS4ALL heeft plannen om een nieuwe provider op te starten in de geest van XS4ALL. Men wil mogelijk abonnementen via de kabel gaan aanbieden.

Een video van YouCa over concurrentie op de kabel.

De kabel was al eerder open

Overigens was de kabel van Ziggo en destijds nog UPC al eerder opengesteld voor concurrenten, dat was in 2010. Dit op last van de toenmalige OPTA (nu opgegaan in de ACM). Tele2 heeft toen een heel korte periode abonnementen voor analoge en digitale TV, internet en telefoon via deze kabelnetten aangeboden. De openstelling is toen echter door de rechter teruggedraaid nadat Ziggo en UPC in beroep waren gegaan tegen de bepaling van de OPTA. Tele2 moest vervolgens ook weer stoppen met zijn kabelabonnementen.

Zie hier een artikel van destijds hierover in de Volkskrant.

Omdat de situatie nu heel anders is, Ziggo en UPC zijn inmiddels gefuseerd waardoor een vrijwel landelijk kabelnet is ontstaan, is de kans nu groter dat de rechter het besluit van de ACM zal bekrachtigen.

Update:

In maart 2020 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) een uitspraak gedaan inzake het opstellen van de kabel voor andere providers. Deze beslissing komt erop neer dat Ziggo zijn netwerk niet hoeft open te stellen en dat KPN dit ook niet langer meer verplicht is.

Lees hier meer over in deze blog: geen verplichte toegang voor andere providers op de kabel.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Middels onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van belangrijke updates en van de beste aanbiedingen en cashback acties.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Eric
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Tags

  • Ziggo
  • KPN
  • T-Mobile
  • Youfone
  • Caiway
  • Tele2
  • XS4ALL

Gerelateerde artikelen

Nederland heeft duur internet
Internet duur in Nederland, vergeleken met andere Europese landen

Femke 13 juli 2021

Uit onderzoek van de Belgische instantie Test Aankoop (vergelijkbaar met de Nederlandse Consumentenbond) blijkt dat we in Nederland veel meer betalen voor internet vergeleken met veel andere West-Europese landen. Hoe komt het dat internet zo duur is in Nederland?

overname Rekam door DELTA
Het glasvezel- en kabelnetwerk van Rekam overgenomen door DELTA Fiber

Frank 5 februari 2021

Het Zeeuwse DELTA Fiber heeft er met de overname van Rekam in één klap 50.000 aansluitingen bij in de regio Midden-Holland. Hiermee breidt DELTA zijn netwerk van hoofdzakelijk glasvezel verder uit in Nederland. Dit lijkt voornamelijk een strategische zet richting KPN.

geen verplichte concurrentie op kabel
Geen verplichte toegang voor andere providers op de kabel

Frank 28 maart 2020

Tumult in de Nederlandse Telecommarkt. Een recente uitspraak van een Nederlandse rechter heeft de Nederlandse telecommarkt in rep en roer gebracht. In maart 2020 deed een rechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) een opmerkelijke uitspraak. VodafoneZiggo én KPN hoeven hun netwerk niet langer verplicht open te stellen

tips voor sneller internet
Traag internet? in 7 stappen naar sneller internet

Eric Update: 30 maart 2023

Als je voor de zoveelste keer vol frustratie opgescheept zit met een website die niet laadt, een video die maar blijft haperen of Instagram waarop geen foto’s verschijnen, is het tijd voor actie. Met deze tips helpen wij jou in 7 stappen naar sneller internet!