Femke 27 maart 2019 Categorie: Energie,
Er zijn veel huishoudelijke apparaten te vinden die voorzien zijn van een bepaald energielabel. Van de koelkast tot aan de vaatwasser, eigenlijk overal kan je wel een A of een A+ label vinden. Nu lijkt dit een goede indicatie voor het energieverbruik van het apparaat, echter blijkt uit onderzoek dat veel van deze apparaten helemaal niet zo zuinig zijn dan het energielabel beweert. Hoe kan dit en zal dit ooit veranderen? Dat gaan we laten zien in dit artikel.
Minder zuinig dan gedacht
Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw apparaat voor in huis dan is het energielabel toch een belangrijke factor bij de aankoopbeslissing. Dit energielabel kan uiteenlopen van A+++ tot aan een G, de laatste natuurlijk als minst zuinig. Dit lijkt dus allemaal we handig, maar uit onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat hier nog regelmatig mee gesjoemeld wordt. Deze toezichthouder heeft drie jaar lang onderzoek de proef op de som genomen. Er zijn ruim 123 koelkasten, vaatwassers, ovens en stofzuigers onderzoek. Al deze apparaten hadden zogenaamd een energielabel van A+++ én ze waren laaggeprijsd.
Wat bleek nu, bij ruim 21% van deze apparaten kwam het daadwerkelijke energieverbruik niet overeen met het label op dat het product stond. De apparaten verbruikten namelijk een stuk meer dan verwacht. Dit is natuurlijk zorgwekkend, het is namelijk nog altijd zo dat bedrijven wel een eerlijke indicatie moeten geven over het energieverbruik van hun producten.
Geen energielabel op het product
Ook heeft de NVWA gekeken of er wel altijd een energielabel te vinden was op de apparaten. Dit blijkt ook een grijs gebied te zijn. De onderzoekers zijn er namelijk achter gekomen dat ruim 25% van de producten in fysieke winkels geen energielabel bevatte. De producten die je via internet koopt zijn nog erger, hier heeft ruim 73% geen energielabel! “We gaan daarom meer aandacht besteden aan internetinspecties’’, aldus de waakhond van de NVWA.
De macht en de invloed van de NVWA is echter wel beperkt. Zij zijn dan ook niet in staat om vergaande maatregelen te nemen tegen de bedrijven die deze verplichtingen verzaken. Wel kunnen zij middels een schriftelijke waarschuwing de bedrijven op hun vingers tikken. Gelukkig ligt er momenteel een wetsvoorstel klaar bij het ministerie van Economische Zaken dat hier verandering in kan gaan brengen. Middels dit wetsvoorstel is het makkelijker om actie te ondernemen wanneer bedrijven de wettelijke verplichtingen tot het plaatsen van energie labels aan hun laars lappen. Kijk dus even goed voordat je zomaar een triple A apparaat koopt voor in huis, de kans is groot dat het energieverbruik toch niet zo laag is als dat je zou denken.
Over de auteur
Femke Vermeer
Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.
Gerelateerde artikelen
Thuiswerken door corona: bespaar energiekosten met onze tips
Femke 11 januari 2021
Een gevolg van meer thuiswerken is dat het thuisgebruik van water, gas en stroom toeneemt. Veel huishoudens zien dan ook de vaste lasten stijgen. Gelukkig kun je zelf veel doen om energiekosten te besparen met onze tips voor het voorkomen van een hoge energierekening!
Blijft investeren in zonnepanelen rendabel?
Femke 19 september 2023
Investeerde je de afgelopen jaren in zonnepanelen voor je huis, dan was dat waarschijnlijk een van de slimste financiële zetten die je kon doen. Zonnepanelen leveren immers een aanzienlijke verlaging op van je energierekening. Maar de salderingsregeling staat onder druk en energiebedrijven komen met terugleverkosten.
Aanbod van energiecontracten groeit en overstappen kan weer lonen
Femke 26 januari 2022
De prijsontwikkelingen op de energiemarkt van de afgelopen maanden zijn gerust chaotisch te noemen. Het lijkt er echter op dat de markt een beetje tot rust komt. De energieprijs is nog wel hoog, maar doordat het wat stabiliseert valt er wel weer meer te kiezen en het weer lonen om over te stappen.
Greenchoice neemt batterij voor windenergie ingebruik
Frank 16 juli 2019
Energieleverancier Greenchoice heeft bij het windmolenpark Hartelkanaal een gigantische batterij in gebruik genomen voor de opslag van windenergie. De locatie van dit windmolenpark ligt in de Rotterdamse haven. Met een opslagcapaciteit van 10 Megawattuur (MWh) is dit een zeer forse batterij met een omvang van wel zes zeecontainers.