Bregje Update: 24 januari 2022
Leestijd 3 minuten
Categorie:
Autoverzekering,
Een scheiding is vaak zwaar. Naast emoties brengt het ook veel administratieve rompslomp met zich mee. Er zijn heel wat zaken die je moet regelen, en soms zijn dat zaken waar je niet zo snel bij stil staat. Zoals de schadevrije jaren van de autoverzekering bijvoorbeeld.
Wat als je samen met je partner een auto had, hoe zit het dan met de opgebouwde schadevrije jaren? En waarom zijn schadevrije jaren eigenlijk belangrijk? In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met de schadevrije jaren na een scheiding.
Wat kun je lezen in dit artikel?
- Wat zijn schadevrije jaren en waarom zijn ze belangrijk?
- Samen schadevrije jaren opgebouwd
- Autoverzekering bij scheiding: overnemen of delen van de schadevrije jaren vaak lastig
- Consumentenbond wil betere regeling voor het verdelen van schadevrije jaren autoverzekering na scheiding
- Nieuwe autoverzekering kiezen
Wat zijn schadevrije jaren en waarom zijn ze belangrijk?
Bij elke autoverzekering geldt dat voor elk jaar dat je schadevrij rijdt je extra korting krijgt. Rij je dus jarenlang zonder schade dan kan de korting aardig oplopen, tot wel tachtig procent van de oorspronkelijke premie. De opgebouwde korting wordt ook wel no-claim korting genoemd. Je schadevrije jaren vind je terug op de polis van de autoverzekering.
De schadevrije jaren kunnen best een hoge financiële waarde vertegenwoordigen. Stel dat na de scheiding de ene partner 80% korting krijgt op de autoverzekering, en de andere partner niet: dat kan honderden euro’s schelen op jaarbasis, bij dure auto’s nog veel meer.
Samen schadevrije jaren opgebouwd
Als je tijdens je huwelijk gezamenlijk een auto had en daar beide gebruik van maakte, dan heb je in feite samen schadevrije jaren opgebouwd. Toch zijn de schadevrije jaren persoonsgebonden: ze staan op naam van degene op wiens naam de autoverzekering staat. Het is alles of niets: de ene partner houdt alle schadevrije jaren, en dus een mogelijk fikse korting op de autoverzekering, de ander begint weer bij nul schadevrije jaren en is duurder uit voor een nieuwe autoverzekering.
Wil je de schadevrije jaren verdelen, of van de ene op de andere partner overdragen? Dat kan niet altijd zomaar.
Autoverzekering bij scheiding: overnemen of delen van de schadevrije jaren vaak lastig
Wat zijn nu precies de mogelijkheden om de schadevrije jaren over te nemen van je ex-partner, of ze te verdelen? Helaas is het bij lang niet alle verzekeraars mogelijk de schadevrije jaren te verdelen of over te dragen na een scheiding. Wel zijn er enkele verzekeraars die na een scheiding een korting bieden aan de ex-partner op wiens naam de verkering niet stond.
Informeer bij een scheiding dus altijd bij je verzekeraar hoe het zit met de schadevrije jaren. Het verschilt enorm per verzekeraar hoe hiermee wordt omgegaan: overnemen kan vaak wel, verdelen kan bij een stuk minder verzekeraars. Ook verschillen de voorwaarden die verzekeraars stellen bij een overname of verdelingen.
Het verschilt per verzekeraar hoe wordt omgegaan met schadevrije jaren
Overnemen kan vaak wel, maar verdelen kan bij een stuk minder verzekeraars.
Consumentenbond wil betere regeling voor het verdelen van schadevrije jaren autoverzekering na scheiding
De Consumentenbond vindt dat het overnemen of delen van de schadevrije jaren op je autoverzekering bij een scheiding beter geregeld moet worden. De bond is hierover al jaren in gesprek met verzekeraars. Dit gaat echter zo langzaam dat de Consumentenbond het ook onder de aandacht bracht van de politiek. Naar aanleiding daarvan zijn er in 2019 Kamervragen gesteld.
Inmiddels heeft het Verbond van Verzekeraars een moderniseringsstap aangekondigd. Het Verbond verwacht eind 2021 met nieuwe regels te komen op het gebied van de verdeling van schadevrije jaren na een scheiding. Het Verbond vertrouwt erop dat verzekeraars zich tot het zover is flexibel opstellen, en minder terughoudend zullen zijn bij het verdelen van schadevrije jaren na een scheiding.
Update 2022: schadevrije jaren kunnen nu worden overgedragen
In navolging van de wat we hierboven schreven kunnen we inmiddels melden dat het Verbond van Verzekeraars woord heeft gehouden. Sinds 1 januari 2022 is het namelijk mogelijk om na een scheiding de schadevrije jaren over te dragen. Dit mag ook een verdeling zijn waarbij de polishouder de verdeelsleutel bepaalt.
Lees hier meer over in ons blog: schadevrije jaren overdragen.
Nieuwe autoverzekering kiezen
Of je de schadevrije jaren op je autoverzekering na een scheiding kunt verdelen verschilt dus per verzekeraar. Vaak is het uitgangspunt dat degene die na de afhandeling van de scheiding de auto krijgt, de opgebouwde schadevrije jaren overneemt. Wil jij schadevrije jaren overnemen van je ex-partner? Dan kun je het beste contact opnemen met de verzekeraar van de auto, om te bespreken hoe zij omgaan met het overnemen van schadevrije jaren.
Een scheiding brengt meestal veel veranderingen met zich mee. Een andere auto, een ander adres en nog veel meer. Het is daarom verstandig autoverzekeringen te vergelijken. De kans is best groot dat je bij een andere verzekeraar voordeliger uit bent. Wil je weten hoeveel voordeel overstappen naar een andere autoverzekeraar je kan opleveren? Vergelijk de prijzen en dekkingen van autoverzekeringen in onze vergelijker.
Over de auteur
Bregje van der Goes
Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.
Gerelateerde artikelen
Autoschade door wegwerkzaamheden of nalatigheid wegbeheerder
Eric 14 mei 2020
Wegwerkzaamheden zijn in beginsel bedoeld om het comfort en de veiligheid van de weggebruikers te behouden of te verbeteren. Onderhoud aan de wegen moet daarom met enige regelmaat gebeuren. Maar vaak wordt tijdens deze werkzaamheden de situatie tijdelijk juist onveiliger of het wegdek juist slechter. Het is daarom niet denkbeeldig dat je juist door wegwerkzaamheden schade onverhoopt oploopt. In sommige gevallen kun je hiervoor de wegbeheerder aansprakelijk stellen.
Je auto gestolen: wat moet je doen en wat vergoedt de verzekering?
Bregje 23 oktober 2020
In Nederland worden jaarlijks duizenden auto’s gestolen. Je hoopt natuurlijk dat het je nooit overkomt, maar wat als je op een dag wel met een gestolen auto te maken krijgt? Wat moet je allemaal precies doen en wat vergoed je verzekering?
De kilometerverzekering van OHRA, een nieuwe prepaid autoverzekering
Frank 16 december 2021
Verzekeraar OHRA komt met een nieuw concept in autoverzekeringen: de kilometerverzekering. Het uitgangspunt van deze nieuwe manier van verzekeren is dat je alleen betaalt voor de kilometers die je rijdt. Maar hoe werkt dit in de praktijk en ben je er voordeliger mee uit?
Je auto All Risk, Beperkt Casco of alleen WA verzekeren
Eric 2 januari 2020
Moet je auto All Risk verzekeren of is een WA of Beperkt Casco dekking voldoende? Als je auto op een bepaalde leeftijd komt is dit vaak een lastige afweging. Wat is wijsheid? Wij zetten een aantal dingen op een rij die je mee zou moeten nemen bij je keuze.