Bregje 21 mei 2021
Leestijd 4 minuten
Categorieën:
Bromfietsverzekering,
Scooterverzekering,
Scooters en brommers zijn populair, helaas ook bij het dievengilde. Je hoopt natuurlijk dat het jou nooit overkomt, en gelukkig kun je de kans dat je scooter of brommer wordt gestolen verkleinen. Hoe voorkom je dat iemand er met jouw brommer of scooter vandoor gaat? We geven 8 tips!
Voorkom dat je scooter of brommer wordt gestolen
Je scooter of brommer op slot zetten doe je vaak met de stuurbeveiliging. Simpel en snel, maar je tweewieler is dan nog steeds behoorlijk diefstalgevoelig. Gespecialiseerde bendes laden tweewielers met alleen stuurbeveiliging gewoon snel en onopvallend in een busje of op een aanhanger. Wil je de kans op diefstal drastisch verkleinen, dan zul je jouw brommer of scooter extra moeten beveiligen. We zetten acht mogelijkheden op een rij:
- Extra slot: gebruik naast je stuurbeveiliging altijd een extra slot. Veel verzekeraars stellen dit zelfs verplicht. Je vermindert de kans op diefstal nog meer als je het slot niet alleen door een van je wielen, maar ook om een object heen doet. Bijvoorbeeld een lantaarnpaal of de spijlen van een hek.
- Schijfremslot: de naam zegt het eigenlijk al, dit slot bevestig je aan je schijfrem. Een nadeel van schijfremsloten is dat je ze makkelijk vergeet en weg wil rijden met het slot nog op je schijfrem. Er zijn gelukkig trucjes om dit te voorkomen, zoals een herinneringskabel aan je stuur hangen.
- Antirobos slot: dit is een relatief nieuw soort slot voor scooters dat het dieven erg lastig maakt. Een antirobos slot lijkt wel wat op een stuurslot, maar is veel steviger. Monteer de beugel van het slot onder het zadel van je scooter. Daarna zet je het andere uiteinde vast aan het stuur.
- Keurmerk: je kunt nog zoveel sloten kopen, als ze van slechte kwaliteit zijn schrikken ze dieven niet genoeg af. Let daarom als je een slot koopt op het keurmerk. Goedgekeurde sloten hebben het ART-keurmerk. Stichting ART is de instantie die sloten voor tweewielige voertuigen certificeert. Zij geven de sloten een waardering in een aantal sterren: hoe meer sterren, hoe hoger de preventieve waarde van het slot.
- Tactisch stallen: denk altijd even na over waar je jouw tweewieler het beste neerzet. Het is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar zet je scooter of brommer het liefst op een goed verlichte plek en zoveel mogelijk in het zicht. Op een goed zichtbare en verlichte plek wordt diefstal al snel minder aantrekkelijk.
- Maak het dieven lastig: naast je tweewieler aan een object vastmaken, zijn er nog een paar manieren om het potentiële dieven moeilijker te maken. Hoe lastiger het er voor een dief uitziet om jouw vervoermiddel te stelen, hoe groter de kans dat hij van diefstal afziet. Doe bijvoorbeeld een ketting- of beugelslot altijd door het achterwiel. Het voorwiel heeft al stuurbeveiliging, maar het achterwiel kan dan nog vrij ronddraaien. Plaats een beugel- of kettingslot altijd zo hoog mogelijk. Ligt je slot op de grond, dan is deze namelijk makkelijker onopvallend door te zagen.
- Alarmsysteem: er zijn diverse alarmsystemen verkrijgbaar die geschikt zijn voor brommers en scooters. Ook zijn er schijfremsloten met alarmfunctie. Een alarm schrikt af en bovendien ben je meteen gewaarschuwd als er iemand aan jouw tweewieler zit. Kies voor een systeem dat is gekeurd door Kiwa SCM, de certificeringsinstelling voor voertuigbeveiliging.
- Muur- of vloeranker: ook rondom je woning heb je kans dat je scooter of brommer wordt gestolen. Heb je geen veilige schuur of berging? Installeer dan een muur- of vloeranker. Maak hier jouw tweewieler met een goed ketting- of beugelslot aan vast.
Bij scooters zijn vooral Vespa’s een doelwit
Welk merk tweewieler je rijdt en waar je woont kan veel verschil maken. Jaarlijks worden er in Nederland bijvoorbeeld zo’n 6500 tot 7500 scooters gestolen, waarvan zeker de helft in Amsterdam. Verzekeraars zien Amsterdam daarom als risicogebied. Wanneer je in Amsterdam woont en scooter rijdt, ben je daardoor duurder uit voor je verzekering. Als je Vespa rijdt is je premie nog hoger. Uit cijfers van 2015 blijkt namelijk dat dat maar liefst 95% van alle Amsterdamse Vespa’s binnen vijf jaar wordt gestolen. Uit recente cijfers blijkt dat Vespa landelijk de nummer 1 is op de ranglijst van meest gestolen scootermerken.
Een verzekering voor diefstal van je scooter of brommer
Het liefst wil je natuurlijk voorkomen dat je scooter of brommer wordt gestolen, maar als het gebeurt kun je maar beter goed verzekerd zijn. De keuze aan brommer- en scooterverzekeringen is groot. Wil jij weten welke verzekering in jouw situatie het beste én het voordeligst is? Vergelijk de actuele prijzen van scooter- en brommerverzekeringen in onze vergelijker!
Over de auteur
Bregje van der Goes
Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.