
Femke 11 februari 2021
Leestijd 4 minuten
Categorie:
Energie,
Bij stroom kun je kiezen voor enkeltarief of dubbeltarief. Dubbeltarief werkt vanaf 1 juli 2021 alleen nog maar met een slimme meter. Waarom is dat eigenlijk, en hoe werkt het? Wat is het verschil tussen enkel- en dubbeltarief, en welk tarief is voor jou gunstiger? En hoe kun je wisselen van tarief? In dit artikel hebben we het antwoord op al deze vragen over stroomtarieven op een rijtje gezet.
Wat kun je lezen in dit artikel?
Wat is dubbeltarief?
Het dubbeltarief heet zo omdat het uit twee tarieven bestaat, een normaaltarief en een daltarief:
- Het normaaltarief gaat in op werkdagen om 7.00 uur. De eindtijd verschilt per regio: het is meestal 23.00 uur, maar in Brabant, Limburg en een aantal gemeenten begint het daltarief al om 21:00 uur. De netwerkbeheerders bepalen deze tijden, dus niet je leverancier. Welke tijd voor jou geldt vind je op je jaarnota.
- Het daltarief geldt tijdens de uren vanaf het einde van het normaaltarief tot de volgende ochtend 7:00 uur. Daarnaast geldt het daltarief ook in het weekend en tijdens feestdagen.
Wat is enkeltarief?
Enkeltarief is simpelweg één tarief. Je betaalt dus altijd evenveel en je hebt geen onderscheid tussen een normaal- en daltarief. De prijs van het enkeltarief ligt tussen het normaal- en daltarief in.
In het contract van je energieleverancier staat welk tarief geldt voor jouw elektriciteitsverbruik. Als je dit niet kunt vinden neem dan contact op met je energieleverancier.
Wanneer is dubbeltarief voordeliger?
De verschillen worden steeds kleiner, toch is dubbeltarief in een aantal gevallen nog altijd goedkoper. Of dat in jouw situatie ook zo is kun je zelf eenvoudig checken. Voldoe je aan de volgende twee voorwaarden dan is dubbeltarief meestal goedkoper:
- Je gebruikt per jaar meer dan 3500 kWh aan stroom.
- Minstens de helft van deze stroom gebruik je tijdens daluren.
Hoe het exact in jouw situatie uitpakt hangt voor een deel af van de prijzen van jouw leverancier. Ben je benieuwd naar de prijsverschillen van verschillende energieleveranciers? In onze vergelijker kun je ook vergelijken op dubbeltarief!
De verschillen worden kleiner, maar dubbeltarief kan nog steeds lonen
Hoe dit voor jou uitpakt hangt voor een deel ook af van de tarieven van jouw leverancier.
Vanaf 1 juli 2021 alleen nog dubbeltarief met een slimme meter
Vanaf 1 juli 2021 is dubbeltarief alleen nog mogelijk als je een slimme meter hebt. Dat komt omdat alle netwerkbeheerders met ingang van die datum het TF-signaal uitzetten. Het TF (toonfrequent) signaal maakt dubbel tarief mogelijk, maar is een verouderde en kostbare techniek. Daarom stoppen de netwerkbeheerders hiermee en gaan ze over op digitaal.
Wat is nu precies een slimme meter?
De slimme meter werkt digitaal. Hierdoor is het mogelijk de meterstanden op afstand uit te lezen. Je hoeft dus geen meterstanden meer door te geven en de netbeheerder hoeft niemand langs te sturen om de meterstanden te controleren.
Volgens cijfers van Netbeheer Nederland heeft al ruim 5 miljoen huishoudens een slimme meter. Het is de bedoeling dat voor het eind van 2021 iedereen in Nederland een aanbod voor een slimme meter heeft gekregen van de netbeheerder. Heb jij dus nog geen slimme meter, dan kun je dit jaar nog een aanbod verwachten.
Hoe kun je wisselen van enkeltarief naar dubbeltarief en andersom?
Sommige leveranciers bieden alleen dubbeltarief, andere alleen enkeltarief, maar de meerderheid levert beide.
Wil je overstappen van enkeltarief naar dubbeltarief? Dat is gratis, maar je meter moet er wel geschikt voor zijn. Een slimme meter is sowieso geschikt, en een analoge meter is tot aan 1 juli 2021 geschikt als deze een dubbel telwerk heeft. Heb je nog een analoge meter met een enkel telwerk, en wil je overstappen naar dubbeltarief dan moet je meter eerst vervangen worden door een slimme meter.
Wil je van dubbeltarief overstappen naar enkeltarief? Dat is veel eenvoudiger, want daarvoor hoef je jouw meter niet te laten vervangen. Er wordt dan simpelweg maar één van de twee telwerken op je dubbele meter gebruikt.
Nieuw contract bij tariefwijziging?
Omdat het tarief in je contract vastligt, vraag je bij een wijziging dus eigenlijk om een nieuw contract. Je energieleverancier is niet verplicht hieraan mee te werken. Wil je weten hoe dit zit bij jouw energieleverancier, controleer dan wat hierover staat in de algemene voorwaarden.
Is het voor jou voordeliger om je huidige tarief te wijzigen, en wil jouw energieleverancier hier niet aan meewerken? Dan kun je natuurlijk altijd overwegen om over te stappen naar een andere energieleverancier. Check in dat geval van tevoren of de leverancier waarnaar je wil overstappen het voor jou voordelige tarief wel aanbiedt.
Over de auteur

Femke Vermeer
Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.
Gerelateerde artikelen

Energieverbruik vaak hoger dan energielabel aangeeft
Femke 27 maart 2019
Veel apparaten blijken minder energiezuinig te zijn dan op het energielabel wordt aangegeven. Dit blijkt uit een onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit NVWA. Vooral bij televisies, vaatwassers en koelkasten blijkt het energieverbruik vaak niet te kloppen met het energielabel.

Thuiswerken door corona: bespaar energiekosten met onze tips
Femke 11 januari 2021
Een gevolg van meer thuiswerken is dat het thuisgebruik van water, gas en stroom toeneemt. Veel huishoudens zien dan ook de vaste lasten stijgen. Gelukkig kun je zelf veel doen om energiekosten te besparen met onze tips voor het voorkomen van een hoge energierekening!

Vattenfall wil duurzame stadsverwarming leveren met een mega-boiler
Eric 7 juni 2021
Vorig jaar schreven we over de twijfels bij Vattenfall over het bouwen van een nieuwe biomassacentrale bij Diemen. De kans dat de biomassacentrale er komt is een stuk kleiner geworden. Vattenfall wil nu namelijk een mega-boiler bouwen.

Kassa: energiecontracten telefonische verkoop ongeldig
Eric 30 januari 2021
Het TV programma Kassa van omroep BNNVARA had zaterdag 30 januari een item over de rechtsgeldigheid van energiecontracten die via telefonische verkoop worden afgesloten. Deze telefonische verkopers zijn tussenpersonen die uit naam van de energieleveranciers energiecontracten verkopen. De ACM stelt dat contracten die op deze manier tot stand zijn gekomen niet rechtsgeldig zijn.