Eric 27 oktober 2021
Leestijd 3 minuten
Categorie:
Energie,
Nadat er in het buitenland al meerdere energiebedrijven zijn omgevallen door de hoge gasprijzen, lijkt nu ook de eerste Nederlandse leverancier serieus in de problemen. Het betreft hier Welkom Energie, een relatief kleine energieleverancier met ongeveer 90.000 klanten. Omdat het bedrijf niet meer aan zijn leveringsverplichtingen kan voldoen heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) per 1 november de leveringsvergunning van Welkom Energie ingetrokken.
Wat is er mis bij Welkom Energie?
Het bedrijf is de dupe geworden van de onverwacht snel stijgende gasprijzen. Daarbij speelt mee dat de afgelopen winter relatief koud winter was. Hierdoor heeft men meer energieverbruik moeten voorfinancieren, wat een aanslag betekende op het kapitaal van het jonge energiebedrijf.
Welkom Energie heeft nu onvoldoende kapitaal om energie voor de komende winter tegen de huidige extreem hoge prijzen in te kopen. De energieleverancier heeft daarop zelf bij de ACM aangegeven dat men geen leveringszekerheid meer kan garanderen voor de komende winter. Hierop heeft de toezichthouder de vergunning dus ingetrokken.
Wat betekent dit voor de klanten van Welkom Energie?
De ongeveer 90.000 klanten hoeven in ieder geval niet bang te zijn dat ze zonder stroom of gas komen te zitten. Het is in Nederland namelijk zo geregeld dat als een energiemaatschappij failliet gaat of eerder al niet meer kan leveren, dat de klanten dan door een andere leverancier worden overgenomen. Het is de taak van de ACM om dit in goede banen te leiden.
Klanten van Welkom Energie hoeven niet bang te zijn om zonder stroom en gas komen te zitten
De energielevering wordt automatisch overgenomen door een andere leverancier.
In het geval van Welkom Energie is het inmiddels bekend dat Eneco de energielevering voor de klanten voort zal zetten. Per 1 november zijn alle Welkom Energie klanten automatisch klant bij Eneco. Deze energieleverancier zal al deze klanten een nieuw energiecontract aanbieden, maar mag hierbij wel nieuwe tarieven hanteren. Het is daarom aannemelijk dat gedupeerde klanten er wel financieel nadeel van zullen hebben.
Omdat de huidige energietarieven zo hoog liggen, zal Eneco waarschijnlijk de huidige hogere marktarieven hanteren voor de nieuwe contracten. Als klanten van Welkom Energie nog een overstapbonus in het vooruitzicht hadden, welke meestal aan het einde van de contracttermijn wordt verrekend, dan zullen ze die vrijwel zeker niet meer krijgen. Ook als het termijnbedrag, ook wel voorschotbedrag genoemd, hoger was dan het daadwerkelijk verbruik, is het niet zeker dat het te veel betaalde bedrag nog zal worden verrekend.
In hoeverre klanten door een te hoog termijnbedrag of misgelopen bonus worden gedupeerd hangt af van de financiële situatie bij Welkom Energie. Dat die niet florissant is lijkt duidelijk, maar het bedrijf heeft aan de ACM laten weten dat alle klanten nog een eindafrekening zullen krijgen. Als het bedrijf echter failliet gaat, dan kunnen klanten op weinig meer rekenen.
Welkom Energie klanten mogen na 30 dagen weg bij Eneco
Als je klant was van Welkom Energie dan zit je 30 dagen vast aan Eneco, dit is een wettelijke overgangsperiode. Daarna ben je vrij om over te stappen naar een andere energieleverancier. Als je je dus niet kunt vinden in de aanbieding van Eneco of om andere reden niet bij deze leverancier wilt blijven, dan kun je aanbiedingen van andere leveranciers vergelijken en desgewenst overstappen.
Hier op onze website Kieszeker.nl vind je diverse aanbiedingen van energieleveranciers. Door je verbruik en woonsituatie in te vullen in onze vergelijker, worden de aanbiedingen getoond die het beste bij jouw situatie passen.
Wat als je je recent hebt aangemeld als nieuwe klant bij Welkom Energie?
Als je je recent hebt aangemeld bij Welkom Energie, maar het contract nog niet is ingegaan, dan zal je huidige leverancier de energielevering voortzetten. Eneco neemt deze aanmeldingen niet over. Uiteraard kun je er dan voor kiezen om alsnog over te stappen naar een andere leverancier.
Als je op dit moment geen energieleverancier hebt, bijvoorbeeld omdat je aanmelding bij Welkom voor een nieuwe woning was of voor verhuizing, dan moet je een andere energieleverancier zoeken. Ook deze aanmeldingen worden namelijk niet overgenomen door Eneco.
Over de auteur
Eric Hes
Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.
Tags
- Welkom Energie
- Eneco
Gerelateerde artikelen
Aanbod van energiecontracten groeit en overstappen kan weer lonen
Femke 26 januari 2022
De prijsontwikkelingen op de energiemarkt van de afgelopen maanden zijn gerust chaotisch te noemen. Het lijkt er echter op dat de markt een beetje tot rust komt. De energieprijs is nog wel hoog, maar doordat het wat stabiliseert valt er wel weer meer te kiezen en het weer lonen om over te stappen.
Wat is wijsheid? Dit jaar nog een nieuw energiecontract nemen of niet?
Eric 15 december 2021
Na de historisch lage energieprijzen van vorige jaar is de prijs dit jaar gestegen tot de recente recordhoogtes. De laatste weken zien we vooral veel schommelingen in de gasprijs. Wat is nu wijsheid als je nog op een variabel tarief zit of als je energiecontract afgelopen is of bijna afloopt?
De energietarieven gaan de komende jaren opnieuw omhoog
Eric 3 december 2019
De verwachting is dat de energietarieven de komende jaren opnieuw fors zullen stijgen, dit meldt Vereniging Eigen Huis. Dit komt doordat het zogenoemde capaciteitstarief voor stroom met 20 á 25 procent zal gaan stijgen.
Energieverbruik vaak hoger dan energielabel aangeeft
Femke 27 maart 2019
Veel apparaten blijken minder energiezuinig te zijn dan op het energielabel wordt aangegeven. Dit blijkt uit een onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit NVWA. Vooral bij televisies, vaatwassers en koelkasten blijkt het energieverbruik vaak niet te kloppen met het energielabel.