Eric 10 november 2021
Leestijd 2 minuten
Categorie:
Energie,
Opnieuw staat een Nederlandse energieleverancier op het punt van omvallen. Het Limburgse energiebedrijf Enstroga heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op eigen initiatief verzocht de leveringsvergunning in te trekken omdat het bedrijf niet meer garant kan staan voor een betrouwbare energielevering. De vergunning is daarom per 12 november ingetrokken. Na Welkom Energie, dat inmiddels failliet is, is dit het tweede energiebedrijf dat in de problemen is gekomen door de hoge gasprijzen.
Wat kun je lezen in dit artikel?
Enstroga: een kleine en relatief onbekende leverancier
Enstroga is een relatief kleine energiemaatschappij en daardoor bij veel mensen wellicht onbekend. Het bedrijf komt uit het Limburgse Maastricht, maar de moedermaatschappij is Duits. Men had tot voor kort ongeveer 450 klanten.
Enkele weken geleden was Enstroga al negatief in het nieuws omdat men eenzijdig contracten met een vast tarief wilde opzeggen, tenzij die klanten akkoord gingen met een verhoging van de tarieven. Volgens de ACM mocht dit echter niet en lag daarom recent een dwangsom op aan het energiebedrijf.
Daarnaast adviseerde de ACM klanten waarvan het contract was opgezegd over te stappen naar een andere leverancier. Een deel van de klanten heeft dat inmiddels gedaan, waardoor er nu nog maar zo’n 150 klanten bij Enstroga zitten. Ter vergelijking: bij Welkom Energie ging het om ongeveer 90.000 klanten.
Wat betekent dit voor Enstroga klanten?
Er lijkt geen leverancier te zijn die de klanten vrijwillig wil overnemen. In dat geval worden de klanten verdeeld over alle andere energieleveranciers, waarbij de leveranciers met het grootste marktaandeel ook de meeste klanten krijgen toegewezen. De ACM regelt deze verdeling.
De meeste klanten zullen gezien deze verdeling naar ratio van marktaandeel terecht komen bij Eneco, Vattenfall, ENGIE en Essent. Het nieuwe energiebedrijf zal hen een contract aanbieden met nieuwe tarieven. Gezien de huidige hoge energieprijzen zullen deze klanten daarom aanzienlijk meer moeten gaan betalen voor gas en licht. Als ze niet tevreden zijn met het aanbod of de leverancier, dan kunnen ze desgewenst na dertig dagen overstappen naar een energiebedrijf naar keuze.
Overigens vallen ook de klanten waarvan Enstroga eenzijdig het contract heeft opgezegd onder deze regeling. Ook zij worden dus door ACM toegewezen aan een andere leverancier. Dit geldt niet voor klanten die zijn overgestapt en waarvan deze overstap inmiddels helemaal is afgerond.
Eindafrekening van Enstroga
Vooralsnog is Enstroga niet failliet, alleen de leveringsvergunning is ingetrokken. Echter is dit meestal wel een voorbode voor een naderend faillissement. Volgens Enstroga zelf zullen klanten nog een eindafrekening ontvangen en eventueel te veel betaalde voorschotten terugontvangen. Of dit nog zover komt is maar zeer de vraag, Welkom Energie deed deze belofte ook, maar werd enkele dagen later failliet verklaard. Na een faillissement is een teruggave zeer onwaarschijnlijk.
Over de auteur
Eric Hes
Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.
Gerelateerde artikelen
11 tips om energie te besparen
Femke Update: 13 juli 2021
Voor veel Nederlandse huishoudens is de energierekening een grote kostenpost elke maand. Tijdens een koude winter zetten we de verwarming extra hoog en in een hele warme zomer zetten we massaal airco’s en ventilatoren aan. De jaarlijkse rekening kan daardoor onverwachts vervelend uitpakken. Energie besparen is geld besparen!
Wat is wijsheid? Dit jaar nog een nieuw energiecontract nemen of niet?
Eric 15 december 2021
Na de historisch lage energieprijzen van vorige jaar is de prijs dit jaar gestegen tot de recente recordhoogtes. De laatste weken zien we vooral veel schommelingen in de gasprijs. Wat is nu wijsheid als je nog op een variabel tarief zit of als je energiecontract afgelopen is of bijna afloopt?
Waarom zijn de energieprijzen de afgelopen maanden zoveel gestegen?
Femke 26 mei 2021
Begin januari waren de energieprijzen de laagste sinds jaren. Dit was mede het gevolg van de mindere vraag naar energie door de coronacrisis. Nu, zo’n vier maanden na dit laagtepunt zijn de tarieven in korte tijd echter flink gestegen. Hoe kan dit zo snel omslaan?
Uitspraak rechter: niet betalen voor het weghalen van de gasaansluiting
Eric 17 augustus 2020
Nederland moet van het gas af. De komende decennia moeten geleidelijk alle huishouden gasloos worden. Dat betekent onder meer: niet meer koken op gas, geen warm water meer op gas en vooral het huis op een andere manier verwarmen. Maar wie nu al stappen neemt en de woning gasloos maakt, krijgt te maken met een onaangename verrassing: hoge afsluitkosten bij het opzeggen van de gaslevering!