Bregje 13 september 2021
Leestijd 5 minuten
Categorie:
Reisverzekering,
Het kan voorkomen dat je moet besluiten een reeds geboekte vakantie te laten schieten. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn, bijvoorbeeld als je zelf ziek bent geworden of een reisgenoot dat is, als er in je familie onvoorziene vervelende omstandigheden zijn, als je opeens geen werk meer hebt of als er iets met je huisdier is. Dit zijn maar een paar voorbeelden van omstandigheden waarvoor je een reis zou willen annuleren. Maar wat zijn nu je rechten bij het annuleren van een vakantie en heb je ook zonder een annuleringsverzekering recht op een vergoeding?
Wat kun je lezen in dit artikel?
- Kosten bij het annuleren van je vakantie
- Zonder kosten annuleren met annuleringsverzekering
- Kosteloos annuleren op basis van ANVR-voorwaarden
- Kosteloos annuleren bij een negatief reisadvies
- Compensatie bij faillissement van de reisorganisatie
- Compensatie bij Overmacht
- Annuleringsverzekering later afsluiten
Kosten bij het annuleren van je vakantie
Als je noodgedwongen niet op vakantie kunt gaan is dat vrijwel altijd door vervelende omstandigheden. Als je reis en verblijf dan reeds is geboekt en je deze al hebt betaald of verplicht bent om te betalen, dan is het naast de emotionele omstandigheden ook financieel nog eens een domper. Want niet altijd krijg je de reissom bij annulering terug, of soms maar gedeeltelijk.
Als je geen annuleringsverzekering hebt afgesloten, dan ben je bij annulering vrijwel altijd kosten verschuldigd aan de reisorganisator. Hoe hoog deze kosten zijn hangt af van de annuleringsvoorwaarden die de touroperator hanteert, maar deze kosten zijn maximaal de hoogte van de reissom. Dit betekent dus dat je in het minst gunstige geval niets terugkrijgt.
Meestal hangen de annuleringskosten af van het moment van annuleren. Hoe korter dit is ten opzichte van de beoogde vertrekdatum, hoe hoger zijn meestal de annuleringskosten. De kosten hangen namelijk samen met de kosten die de reisorganisatie al heeft moeten maken voor jouw reis. Als er bijvoorbeeld al kosten zijn gemaakt voor het boeken van het hotel of een vliegticket, dan zullen deze bij annulering in rekening gebracht moeten worden.
Wat je precies aan annuleringskosten moet betalen op welk moment van annuleren vindt je meestal terug in de reisovereenkomst of algemene voorwaarden van de reisorganisatie. Hier ben je aan gehouden, tenzij je aannemelijk kunt maken dat de schade voor de organisator lager is. Let wel, bij het bepalen van de schade mag de organisator ook gederfde inkomsten/winst meerekenen.
Zonder kosten annuleren met annuleringsverzekering
Als je wel een annuleringsverzekering hebt afgesloten, dan kun je in veel gevallen kosteloos annuleren, dat wil zeggen dat de verzekeraar dan de annuleringskosten op zich neemt.
Maar het is niet per definitie zo dat je met annuleringsverzekering in aanmerking komt voor een vergoeding. De reden van de annulering moet dan namelijk wel in overeenstemming zijn met de annuleringsvoorwaarden in de verzekeringspolis. Deze voorwaarden kunnen verschillen per verzekeraar en polis, maar het ligt natuurlijk voor de hand dat geen zin meer hebben in de reis nooit een geldige reden is. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat de volgende omstandigheden zijn gedekt:
- Je bent zelf door niet voorziene medische omstandigheden niet meer in staat om op reis te gaan.• Een direct familielid zoals ouder, grootouder, broer, zus of kind is ernstig ziek, gewond of overleden.• De relatie met je partner, met wie je op reis zou gaan, is verbroken.
- Je reisgenoot kan onverwacht niet mee door omstandigheden die onder de voorwaarden voor annulering vallen.
- Je bent plotseling werkeloos geworden of je hebt een nieuw baan gekregen waarbij je geen vrij kan krijgen.
- Je hebt een huurwoning toegewezen gekregen.
- Er geldt onverwacht een negatief reisadvies voor de bestemming. Hierbij is een negatief reisadvies door covid soms uitgesloten omdat dit niet meer als onverwacht wordt gezien.
Kosteloos annuleren op basis van ANVR-voorwaarden
Als je boekt bij een organisatie die is aangesloten bij de ANVR, dan kun je volgens de voorwaarden van de ANVR tot 24 uur na de boeking nog kosteloos annuleren, zonder opgaaf van reden. Dit geldt echter niet als dit expliciet is uitgesloten in de overeenkomst, of als de boeking wordt gedaan binnen acht weken vóór vertrek.
Kosteloos annuleren bij een negatief reisadvies
Als je een pakketreis hebt geboekt naar een bestemming waar het reisadvies ná het boeken verandert van positief naar negatief, dan geldt voor pakketreizen het consumentenrecht. Dit recht op basis van de wet Europese Richtlijn Pakketreizen bepaalt dat consumenten recht hebben op terugbetaling van de volledige reissom. Dit geldt ook als een bestemming door corona code oranje of code rood heeft gekregen.
Op dit consumentenrecht is onlangs nog eens gewezen door de Consumentenbond, die constateerde dat sommige reisorganisaties zich niet altijd aan de regeling houden. Ook de Geschillencommissie Reizen deed hier in coronatijd een uitspraak over, welke je hier kunt lezen.
Compensatie bij faillissement van de reisorganisatie
Als een reis niet door kan gaan omdat de touroperator failliet is gegaan, dan is er geen vergoeding vanuit de annuleringsverzekering. Als de betreffende touroperator was aangesloten bij een garantiefonds, waarvan de SGR de bekendste is, dan kan de consument vaak een beroep doen op dit garantiefonds voor een compensatie.
Compensatie bij Overmacht
Voor uitzonderlijke gevallen, zoals natuurrampen of plotselinge oorlogssituaties, die tijdens een reis ontstaan is er nog het Calamiteitenfonds. Op dit fonds kun je aanspraak maken als jouw onkosten en schade door deze uitzonderlijke situaties niet op een andere manier zijn gedekt. Wel moet de reisorganisatie waarbij je hebt geboekt zijn aangesloten bij dit Calamiteitenfonds.
Annuleringsverzekering later afsluiten
Ben je bij het boeken vergeten om een annuleringsverzekering af te sluiten of vond je dit niet nodig maar heb je je bedacht? Ook later, maar wel vóór vertrek, kun je deze verzekering nog afsluiten. Wel moet er op dat moment dan nog geen sprake zijn van een reden waardoor je mogelijk zou moeten annuleren. Check onze vergelijker voor reis- en annuleringsverzekeringen voor de mogelijkheden en tarieven.
Over de auteur
Bregje van der Goes
Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.
Bronvermelding
Gerelateerde artikelen
Schade door een huisdier: wat is gedekt via welke verzekering?
Bregje 6 april 2023
Wat als je huisdier schade veroorzaakt en je hebt geen huisdierenverzekering? Daar is vaker dan je wellicht denkt een oplossing voor. Wat namelijk lang niet iedereen weet, is dat schade door je huisdier in een aantal gevallen is gedekt door een andere verzekering.
Wat heb je precies aan een annuleringsverzekering als je je reis moet annuleren?
Bregje 17 mei 2024
Na maanden van planning en voorpret staat je langverwachte reis eindelijk voor de deur. Voor de meeste reizigers is dat een spannend moment: wat als er iets onverwachts gebeurt en je moet annuleren? Hier komt de annuleringsverzekering om de hoek kijken. Hoe werkt het precies als je deze verzekering écht nodig hebt en waar moet je op letten voordat je er een afsluit?
Een reisverzekering voor wintersport, waar moet je op letten?
Eric 21 december 2022
Ieder jaar reizen honderdduizenden liefhebbers af naar wintersportoorden in het buitenland om daar lekker te gaan skiën, snowboarden of langlaufen. Maar op de wintersportvakantie loop je over het algemeen meer risico op brokken en letsel. Een goede wintersport reisverzekering is daarom geen overbodige luxe.
Is een reisverzekering vakantie in Nederland nodig?
Bregje 8 juli 2022
De zomervakantie komt er weer aan. Naast genieten van voorpret is het nu ook een goed moment om na te gaan hoe het zit met je reisverzekering. Vakanties in eigen land worden steeds populairder, maar het afsluiten van een reisverzekering doen we meestal alleen voor een buitenlandse vakantie.