Bregje 20 augustus 2021
Leestijd 4 minuten
Categorie:
Reisverzekering,
Veel plekken in Europa worden deze weken geteisterd door bosbranden. Met name in Zuid-Europa woeden momenteel grote natuurbranden. Alhoewel statistische gezien de kans klein is dat jouw vakantie in het water valt door een bosbrand, is er wel degelijk een risico. Vooral omdat toeristische accommodaties juist vaak in of bij natuurgebieden zijn gesitueerd is het verstandig om dit in de gaten te houden en voorzorgsmaatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.
Regel een reis- en annuleringsverzekering ruim voor je vertrek
Het is niet verplicht om een reisverzekering af te sluiten en mede daardoor denken nog steeds veel vakantiegangers juist hierop te kunnen besparen. Inderdaad, de kans dat je een reisverzekering niet hoeft aan te spreken is nog altijd groter dan dat je er onverhoopt wel een beroep op moet doen. Echter, als jou tijdens een vakantie een noodlot treft, dan kunnen de financiële gevolgen groot zijn als je onverzekerd op reis bent gegaan. En de premie die je voor een reis- en annuleringverzekering betaalt valt erg mee, het is doorgaans maar een fractie van je totale reiskosten.
Een noodlot kan naast een ongeval of diefstal dus ook een onvoorziene situatie ter plekke zijn, zoals een bosbrand. Als dit jou vakantiebestemming treft, dan is het goed als je van tevoren een reisverzekering hebt afgesloten. Naast het vergoeden van schade, een geannuleerde reis of een eerdere terugreis neemt de hulpdienst of alarmcentrale van de verzekeraar je bovendien veel rompslomp uit handen.
Nog steeds denken reizigers veel te besparen sparen door geen reisverzekering te nemen
Maar de premie die je voor een reis- en annuleringverzekering betaalt is doorgaans maar een fractie van je totale reiskosten.
Wat dekt de reisverzekering bij een bosbrand?
Om hierop te kunnen antwoorden moeten we eerst benadrukken dat de dekking en voorwaarden kunnen verschillen per verzekeringsmaatschappij en polis. Lees daarom altijd de polisvoorwaarden goed door. Hieronder geven we aan wat over het algemeen wordt gedekt en onder welke voorwaarden.
Annulering
Als je bij je reisverzekering een ook een annuleringsverzekering hebt afgesloten dan kun je de annuleringskosten (vaak de gehele reissom) vergoed krijgen als je de reis vóór vertrek moet annuleren. Dit is bij de bosbranden bijvoorbeeld het geval als de accommodatie niet bereikbaar is of als deze is gesloten of verwoest.
Ook krijg je de annuleringskosten vergoed als, nádat je hebt geboekt, voor jouw vakantiebestemming een negatief reisadvies wordt afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze reisadviezen kun je raadplegen op de website van het ministerie of bij de landeninformatie van Reisdesk.
Als je zelf besluit om af te zien van je reis, zonder dat er een negatief reisadvies geldt en de accommodatie normaal bereikbaar en open is, dan kun je vrijwel zeker geen beroep doen op de annuleringverzekering. Tenzij er uiteraard andere zaken spelen die onder de dekking vallen.
Code oranje of rood tijdens je vakantie
Een negatief reisadvies wordt tegenwoordig uitgedrukt in kleurcodes. Code oranje of code rood betekent een negatief reisadvies. Als de code bij vertrek nog groen of geel was, dan kun je een beroep doen op de reisverzekering. Wel dien je dan de aanwijzingen van de verzekeraar op te volgen, waarschijnlijk is dat zo snel mogelijk vertrekken.
Als code oranje of rood al gold op het moment van vertrek, dan is de kans groot dat de reisverzekering niets vergoedt op het moment dat er schade ontstaat of onkosten worden gemaakt.
Een beroep doen op het Calamiteitenfonds
Heb je geen reis- of annuleringsverzekering afgesloten of dekt jouw polis de kosten niet? Dan kun je mogelijk nog een vergoeding krijgen via het Calamiteitenfonds. Een schadeclaim kun je daarvoor indienen via de reisorganisatie, die vervolgens de claim indient bij het fonds. Uiteraard gelden voor een dergelijke claim ook voorwaarden, de organisator kan je hierover adviseren.
Vaker op vakantie? Neem een doorlopende reisverzekering
Met de verandering van het klimaat ligt het in de verwachting dat bosbranden en ander natuurgeweld, denk bijvoorbeeld aan de recente overstromingen, vaker voor gaan komen. Daarnaast zijn we ook nog steeds niet verlost van de pandemie.
Een reisverzekering is daarom, zoals gezegd, zeer aan te bevelen. Als je vaker op reis gaat, dan is een doorlopende reis- en annuleringsverzekering al snel goedkoper dan een verzekering per reis afsluiten. Bovendien kun je het afsluiten van een verzekering dan ook niet meer vergeten, je bent dan namelijk automatisch verzekerd bij iedere reis, ook als je een keer weekendje weggaat in eigen land. Vergelijk hieronder de doorlopende reisverzekeringen van verschillende verzekeraars.
Over de auteur
Bregje van der Goes
Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.
Gerelateerde artikelen
Reizen naar het buitenland: ben je verzekerd voor zorg?
Bregje 8 juli 2020
We mogen weer naar het buitenland op vakantie! Een fijn vooruitzicht, na een lange periode waarin we zo veel mogelijk thuisbleven. Maar let op, het coronavirus is zeker nog niet verdwenen. We zetten daarom op een rij waar je wat betreft zorgkosten allemaal aan moet denken voordat je op vakantie naar het buitenland gaat.
Schade door een huisdier: wat is gedekt via welke verzekering?
Bregje 6 april 2023
Wat als je huisdier schade veroorzaakt en je hebt geen huisdierenverzekering? Daar is vaker dan je wellicht denkt een oplossing voor. Wat namelijk lang niet iedereen weet, is dat schade door je huisdier in een aantal gevallen is gedekt door een andere verzekering.
Zorgverzekering buitenland: waarom een goede reisverzekering zo belangrijk is
Bregje 26 augustus 2024
Als je op vakantie gaat, wil je natuurlijk genieten en niet nadenken over wat er kan misgaan. Maar wat als je ineens ziek wordt, je je been breekt of een andere medische noodsituatie hebt? Dan kan het hebben van de juiste verzekering het verschil maken tussen een vervelende situatie en een financiële ramp.
Wat heb je precies aan een annuleringsverzekering als je je reis moet annuleren?
Bregje 17 mei 2024
Na maanden van planning en voorpret staat je langverwachte reis eindelijk voor de deur. Voor de meeste reizigers is dat een spannend moment: wat als er iets onverwachts gebeurt en je moet annuleren? Hier komt de annuleringsverzekering om de hoek kijken. Hoe werkt het precies als je deze verzekering écht nodig hebt en waar moet je op letten voordat je er een afsluit?