analoge radio stopt bij Ziggo

Analoge FM-radio via de kabel in 2021 definitief uitgefaseerd

Eric 24 januari 2021
Leestijd 7 minuten Categorie: Internet & TV,

We melden al eerder in ons blog dat de analoge radio via het kabelnet van Ziggo geen lang leven meer was beschoren. Ziggo heeft dit nu concreet gemaakt met een planning van de uitschakeling van de analoge FM-kabelradio. Het uitfaseren zal net als eerder bij de analoge televisie per regio gebeuren. Als je wilt blijven luisteren naar de radio via de kabel, dan is het dus noodzakelijk om te switchen naar een alternatief. In dit artikel lees je meer over de opties.

Waarom wordt de analoge kabelradio uitgeschakeld?

Met het uitfaseren van de analoge televisie het afgelopen jaar, is het kabelbedrijf ook wettelijk verplicht het radiosignaal uit te schakelen. Dit zou in eerste instantie dan ook al eerder gebeurd moeten zijn, maar door de coronamaatregelen heeft het Commissariaat voor de Media (CvdM) uitstel verleent tot eind 2022.

Dit uitstel zou betekenen dat Ziggo eigenlijk nog wel even door kan gaan met de aanbieden van deze vorm van radio. Echter nemen de analoge signalen veel bandbreedte op de kabel in beslag en deze ruimte kan de kabelmaatschappij goed gebruiken om de digitale diensten uit te breiden en bijvoorbeeld de internetsnelheid verder te verhogen.

Ziggo heeft dus naast de wettelijke verplichting ook zelf belang bij het uitfaseren van de analoge radio. Deze zelfde redenen gold overigens ook voor de analoge televisie, wat feitelijk nog vele malen meer ruimte in beslag nam dan de radiosignalen.

Gaat de analoge radio ook bij andere providers uit?

Analoge radio is alleen via de kabel mogelijk. Providers via DSL en glasvezel hebben nooit analoge radio aangeboden omdat deze type netwerken hiervoor niet geschikt zijn.

De meeste andere kabelproviders hebben de analoge radio reeds uitgefaseerd of zullen dit ook de komende jaren gaan doen.

Hieronder een overzicht van de status hiervan bij andere kabelmaatschappijen:

Kabelmaatschappij Status analoge radio
Kabelnoord Kabelnoord geeft de radiozenders naast digitaal nog steeds analoog door. Een planning voor eventuele afschakeling is onbekend.
DELTA DELTA is op het kabelnet in Zeeland al in 2018 gestopt met analoge radio en televisie.
Caiway Caiway geeft in delen van het dekkingsgebied nog analoge radio door. Het is onbekend hoe lang men dit nog blijft doen. Analoge TV is bij Caiway al in 2010 uitgeschakeld.

De uitschakeling bij Ziggo start eind februari

Op 24 februari is de regio Capelle aan den IJssel de eerste regio waar geen analoge radio meer zal worden aanboden. Hierna volgen stapsgewijs andere regio’s waarna tegen het einde van 2021 in het hele Ziggo verzorgingsgebied de FM-radio via de kabel verleden tijd zal zijn.

Ongeveer vijf weken voordat een regio aan de beurt is zullen de betreffende abonnees hierover bericht krijgen.

Controleren of je analoog of al digitaal luistert

Als je nog op de ouderwetse analoge manier via de kabel naar de radio luistert dan is het noodzakelijk om over te stappen naar een alternatief. Als je niet weet of je nu analoog of toch al digitaal luistert, dan is dit eenvoudig te controleren:

  • Kijk of je op je radiotoestel naar de frequentie FM 98.8 kunt gaan. Zo ja, hoor je daar een mededeling? Dan luister je nog steeds analoog via de kabel en moet je binnenkort overschakelen naar een alternatief.
  • Kan je op het radiotoestel niet naar FM 98.8, dan is het geen FM-toestel en dus vrijwel zeker al een digitaal toestel of wellicht een toestel voor internetradio. Je hoeft dan geen actie te ondernemen.
  • Kan je wel naar FM 98.8 maar hoor je daar geen mededeling van Ziggo? Dan luister je waarschijnlijk wel naar de analoge FM, maar via de ether, niet via de kabel. In dat geval hoef je niets te doen, analoge ether radio blijft de komende jaren nog wel bestaan.
Ziggo fm 98.8 analoge radio

Ziggo heeft op FM 98.8 een test mededeling.

Het alternatief: overschakelen naar digitale radio

Alhoewel er meerdere opties zijn om na de afschakeling toch radio te blijven is overschakelen naar digitale kabelradio de meest voor de hand liggende optie. Het is zelfs vrijwel zeker dat je hiervoor de juiste apparatuur al hebt en de radiozenders zijn gewoon allemaal te ontvangen met een basisabonnement.

Als Ziggo klant ben je namelijk al in het bezit van een mediabox (zoals de XL Mediabox), digitale TV-decoder (meestal van Humax) of een televisietoestel die direct of via een insteekkaart de digitale TV-signalen ontvangt. Het is niet bij iedereen bekend, maar met deze apparaten kun je ook de digitale kabelradio ontvangen. Op de afstandsbededingen van de decoders of televisietoestellen zit hiervoor een toets waarmee je kunt schakelen tussen TV en radio. Op de mediabox kun je radio luisteren via een app.

switch tussen tv en radio

Bij de Humax decoders kun je makkelijk switchen tussen TV en radio.

Radio luisteren zonder dat de TV aan moet

Het nadeel van de hierboven genoemde optie is dat je de televisie aan moet zetten om de radiozenders te kunnen kiezen en te luisteren. Alhoewel je dit bij de Humax decoder en de mediabox ook wel zonder TV kunt doen via de afstandsbediening is dit toch wat minder gebruiksvriendelijk.

Ook komt het vaak voor dat in de huiskamer de geluidsinstallatie met de radio niet op dezelfde plek staat als de TV. Of er is een radiotoestel in een ander vertrek aangesloten op de kabel, ook dan is radio luisteren via de TV-apparatuur geen optie.

Het alternatief is dan een digitale radio-ontvanger voor de kabel. Dit is een apparaat dat je aansluit op de kabelaansluiting en de geluidsinstallatie en daarmee je installatie geschikt maakt voor digitale radio. Via de afstandsbediening of op het apparaat zelf kies je het kanaal van je favoriete radiostation en je luistert digitaal, zonder tussenkomst van de TV. Je hebt voor deze ontvangers ook geen extra smartcard nodig, de radiozenders zijn namelijk vrij te ontvangen binnen ieder abonnement.

Een dergelijke digitale radio voor de kabel is er van meerdere merken en kost doorgaans zo’n 50 tot 80 euro. Je kunt een radio-ontvanger bestellen bij Ziggo, maar ook elders, bijvoorbeeld onderstaande Quantis radiotuner bij Bol.com:

Meer radiostations via de digitale radio

Bijkomend voordeel van het overschakelen naar de digitale kabelradio is dat je meer zenders krijgt. Sowieso kun je alle radiozenders ontvangen die je via de analoge kabel kon ontvangen. Dit zijn dus in ieder geval de radiozenders van de NPO en de bekende commerciële zenders.

Daarnaast wordt er echter ook een groot aantal thema zenders aangeboden met de meest uiteenlopende muziekgenres. Ook zijn er veel extra radiokanalen van de NPO en de commerciële stations die niet via de kabel en ether FM worden uitgezonden. Verder kun je luisteren naar alle regionale omroepen die Nederland rijk is en veel buitenlandse zenders.

Klik hier voor het complete overzicht van digitale radiostations bij Ziggo

Andere alternatieven om radio te ontvangen

Zoals we al zeiden zijn er naast digitale kabelradio ook nog andere opties om radio te luisteren na de uitschakeling van de analoge radio. Zelfs ook nog met de huidige analoge tuner!

Hieronder de overige opties op een rij:

Met je huidige tuner via de analoge ether FM

Door de coaxkabel (antennekabel) van de kabelaansluiting uit je tuner te trekken en in plaats daarvan een kamer of draadantenne aan te sluiten kun je in de meeste gevallen de FM-radiozenders die uitzenden via de ether ontvangen op je oude toestel. Wel moet je de frequenties even opnieuw instellen, want die zijn anders dan de kabelfrequenties. De juiste frequenties kun je vinden op de website van Radiostations in Nederland.


Voordelen van deze optie:

  • Het is gratis, geen abonnement nodig.
  • Het is relatief eenvoudig.
  • Geen nieuw apparaat nodig.
  • Geen kabelaansluiting nodig.

Nadelen van deze optie:

  • De ontvangst van de FM-zenders uit de ether is binnenshuis niet altijd optimaal.
  • Het aanbod van radiostations is beperkter dan via de digitale kabel.
  • Op termijn zal ook de ether FM verdwijnen, al zal dit nog jaren duren.

Radio ontvangen via DAB+

Naast de analoge FM ether radio is er in de ether ook digitale radio, namelijk DAB+. Deze vorm van radio is net als de voorgenoemde FM gratis te ontvangen. Hiervoor is echter je huidige analoge tuner niet geschikt en moet je dus een nieuw apparaat, een DAB+ ontvanger, aanschaffen.


Voordelen van deze optie:

  • Het is gratis, geen abonnement nodig.
  • Geen kabelaansluiting nodig.
  • Groter aanbod dan via de ether FM.

Nadelen van deze optie:

  • De ontvangst van de DAB+ zenders is binnenshuis niet altijd optimaal.
  • Het aanbod is wel beperkter dan via de digitale kabel.
  • Je hebt een nieuwe radiotuner nodig.
analoge FM op autoradio

De FM of DAB+ zenders die je in de auto ontvangt kun je ook thuis ontvangen.

Radio ontvangen via internet

Radio via internet wordt steeds populairder en zal ook een blijvende manier van radio luisteren zijn. Buiten het feit dat je er een internetverbinding voor nodig hebt is het verder gratis. Je hebt er ook niet altijd nieuwe apparatuur voor nodig, je kunt het namelijk luisteren op je telefoon of computer of hier vanaf streamen naar je TV of audio-installatie. Er zijn echter ook aparte radiotoestellen voor internetradio waarmee je zonder tussenkomst van smartphone of computer direct kunt afstemmen op jouw radiostation.

Met radio via internet kun je bovendien radiostations vanuit de hele wereld ontvangen. Je bent daarmee niet afhankelijk van het aanbod van Ziggo of het aanbod via de ether.


Voordelen van deze optie:

  • Het is gratis, maar je hebt wel internet nodig.
  • Enorm aanbod van radiostations uit de hele wereld.
  • Je kunt het luisteren via of streamen vanaf je computer of telefoon.

Nadelen van deze optie:

  • Afhankelijk van stabiel internet.
  • Het gaat ten koste van je internetsnelheid en eventuele databundel.
  • Als je geen Chromecast of internettuner hebt kun je het alleen luisteren op je smartphone of computer.

Conclusie: de omschakeling hoeft niet moeilijk te zijn

Ondanks dat veel mensen nog analoge radio via de kabel luisteren hoeft de impact van het uitfaseren niet zo groot te zijn als bij het uitfaseren van de analoge TV. Er zijn namelijk voldoende alternatieven, zowel via de kabel zelf als daar buitenom. Bovendien zijn deze alternatieven relatief eenvoudig te realiseren en hoef je in sommige gevallen niet eens nieuwe apparatuur aan te schaffen.

Ook als de uitschakeling in jouw regio nog wel even op zich laat wachten, kun je toch al actie ondernemen. Digitale kabelradio is overal beschikbaar, dus je hoeft niet te wachten tot het laatste moment.

Vergelijk providers met digitale radioVergelijken

Over de auteur

Eric
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Bronvermelding

  • Ziggo

Tags

  • Ziggo
  • Caiway
  • Delta
  • Kabelnoord

Gerelateerde artikelen

thuiswerken met goed internet
Thuiswerken: tips voor snel internet en goede wifi

Frank 18 december 2020

Dit jaar werken we meer dan ooit thuis. Het massale thuiswerken is relatief nieuw, en dat betekent dat er nog veel mogelijkheden voor verbetering zijn. Ergernis nummer één is bijvoorbeeld een trage of haperende internetverbinding. Maar er zijn meer verbeterpunten.

glasvezel kabel aanleggen
Glasvezel in Nederland: de stand van zaken én alternatieven

Eric Update: 1 december 2020

Nadat de aanleg van glasvezel een aantal jaren op een laag pitje heeft gestaan gaan er tegenwoordig weer veel glasvezelkabels de grond in. Dit is onder andere te danken aan de vele nieuwbouwprojecten waarbij nieuwe wijken direct worden voorzien van fiber, maar ook het verglazen van de buitengebieden heeft hierin een groot aandeel.

Ziggo glasvezel bij nieuwbouw
Ziggo gaat voor de laatste meters van aansluitingen over op glasvezel

Frank 10 augustus 2021

Kabelbedrijf Ziggo stapt over op glasvezel voor de allerlaatste meters van aansluitingen. De meters van wijkkasten naar woningen. In eerste instantie betreft het alleen de kabels naar woningen in nieuwbouwprojecten. Waarom maakt Ziggo deze overstap? En wat zijn de verschillen tussen coax en glasvezel?

hoe kun je online tv kijken
Tv kijken via internet, wat zijn de mogelijkheden?

Eric Update: 31 januari 2024

Steeds meer mensen kijken tv via internet. In haast elk huishouden zijn er wel meerdere mobiele telefoons en tablets waarop je tv kunt kijken via een internetverbinding. Vrijwel alle providers bieden tegenwoordig dan ook de mogelijkheid om tv te kijken via een app of via de browser op je computer of laptop.