Femke 2 maart 2021
Leestijd 3 minuten
Categorie:
Energie,
Nederland is het afgelopen jaar een stuk duurzamer geworden. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) meldt dat het aandeel van groene stroom in de totale stroomvoorziening in 2020 met maar liefst veertig procent is gestegen.
Het aandeel van stroom uit groene Nederlandse bronnen, zoals zonne- en windenergie en biomassa is nu bijna een kwart van het totale stroomverbruik. In 2019 was dat nog 18 procent.
De grootste stijging is te zien bij zonnestroom. Dat komt met name door de snelle groei van het aantal zonnepanelen. Er liggen in Nederland nu in totaal zo’n 36 à 37 miljoen zonnepanelen. In 2019 leverden zonnepanelen 5,3 miljard kWh, In 2020 was dat 8,1 miljard kWh.
Elektriciteitsnet loopt tegen capaciteitsproblemen aan
De groei van de groene stroomproductie in Nederland brengt helaas wel wat problemen met zich mee. Zo melden netwerkbeheerders dat ze soms moeite hebben om de toename van groene stroom te verwerken. Het stroomnet loopt tegen capaciteitsproblemen aan.
Onlangs meldde Liander bijvoorbeeld dat in Flevoland, Friesland en Noord-Holland de maximale capaciteit is bereikt. In deze provincies dreigt overbelasting van het stroomnet.
Ook in Zeeland zijn er zorgen over de capaciteit van het netwerk. Zo raken twee recent aangesloten windparken voor de Zeeuwse kust hun stroom maar moeizaam kwijt. Netbeheerder TenneT loopt namelijk vertraging op met de aanpassingen aan het netwerk voor de verwerking van de nieuwe stroom. De hoofdoorzaak hiervan is een mislukte aanbesteding. De verwachting is dat TenneT niet eerder dan in 2023 de stroom van de nieuwe windparken optimaal kan verwerken.
Vraag naar stroom groeit nog steeds
Capaciteitsproblemen zijn er niet alleen aan de aanbod-, maar ook aan de vraagkant van de stroomvoorziening. Apparaten die stroom verbruiken worden weliswaar steeds zuiniger, maar de vraag naar elektriciteit neemt nog steeds sterk toe. Ook de komst van enorme datacenters draagt bij aan een grotere vraag. Nederland is een populaire vestigingsplaats voor datacenters en deze gebruiken vaak veel stroom.
Vaak weerstand tegen windmolens
Het aandeel van windenergie steeg fors in 2020, namelijk met ongeveer dertig procent. De meeste windenergie komt van windmolens op het land, maar het aandeel van stroomproductie op zee neemt toe. Volgens het CBS leveren windparken op zee nu zo’n 2.500 megawatt stroom op. Windparken en windmolens op het land leveren zijn goed voor 4.100 megawatt.
Windmolens roepen vaak weerstand op. Volgens tegenstanders vervuilen ze het landschap. Daarnaast zijn er ook regelmatig klachten over het laagfrequente geluid van de molens. Bij zonnepanelen is er veel minder weerstand. Van geluidsoverlast is geen sprake, en er zijn ook veel minder andere klachten over zonnepanelen.
Over zonneparken is er wel discussie. Vorig jaar kwamen er tientallen zonneparken bij, en er staan er nog honderden gepland. Dit leidt tot zorgen, met name over de invloed van de zonneparken op de biodiversiteit.
Biomassa ook fors gestegen, maar blijft omstreden
Naast zonne- en windenergie, steeg ook het aandeel biomassa vorig jaar fors: met bijna vijftig procent. Stroom uit biomassa is echter nog steeds omstreden. Vooral de mate van duurzaamheid van biomassa staat ter discussie.
Hout als bron voor biomassa kan bijvoorbeeld leiden tot ontbossing, doordat er steeds meer bomen worden gekapt. Het kappen van bomen gaat vaak sneller dan het aanplanten van nieuwe bomen.
Nederlanders investeren zelf ook steeds meer in verduurzaming
Niet alleen de stroomvoorziening verduurzaamt, ook huishoudens dragen hun steentje bij. In 2020 heeft namelijk maar liefst 51 procent van de Nederlanders, oftewel zo’n vier miljoen huishoudens, duurzame aanpassingen gedaan of laten doen aan hun woning. Dit blijkt uit ‘Duurzaam Wonen’, een grootschalig onderzoek van marktonderzoeksbureau Multiscope.
Uit het onderzoek blijkt dat het vaak gaat het om energiezuinige verlichting (drie van de vier miljoen huishoudens), maar ook aanpassingen aan de verwarming, isolatie en waterbesparende maatregelen zijn populair.
Duurzaam Wonen vroeg deelnemers aan het onderzoek ook naar de redenen voor de duurzame maatregelen. 27 procent van de huishoudens zegt dat ze verduurzaamt om de woning comfortabeler te maken. 26% geeft aan de energierekening te willen verlagen en 21% ziet het als een goede investering in de woning. Zo’n 20% kiest voor verduurzaming wanneer de woning toch al aangepast moet worden, zoals bij een verbouwing.
Over de auteur
Femke Vermeer
Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.
Bronvermelding
Gerelateerde artikelen
Einde voor Enstroga: de tweede energieleverancier in problemen door hoge gasprijzen
Eric 10 november 2021
Opnieuw staat een Nederlandse energieleverancier op het punt van omvallen. Het energiebedrijf Enstroga heeft de Autoriteit Consument & Markt op eigen initiatief verzocht de leveringsvergunning in te trekken omdat het bedrijf niet meer garant kan staan voor een betrouwbare energielevering. De vergunning is daarom per 12 november ingetrokken.
In 2020 is de energierekening gemiddeld 170 euro lager
Femke 4 maart 2020
Een meevaller dit jaar! Terwijl vorige jaar de energierekening fors duurder uitviel, zullen veel huishoudens dit jaar een lagere energierekening hebben. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zullen kleine huishoudens het meeste profiteren. Gemiddeld zal de rekening voor energie 10 procent lager zijn, wat neerkomt op een voordeel van zo’n 170 euro over het hele jaar.
Record overstappen energie door hogere energiekosten
Eric 12 februari 2019
In 2018 is een recordaantal huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier. Aanleiding hiervoor was met name de aangekondigde stijging van energiekosten. Door over te stappen naar een andere leverancier kunnen consumenten tot wel 300 euro besparen op de energienota.
Thuiswerken door corona: bespaar energiekosten met onze tips
Femke 11 januari 2021
Een gevolg van meer thuiswerken is dat het thuisgebruik van water, gas en stroom toeneemt. Veel huishoudens zien dan ook de vaste lasten stijgen. Gelukkig kun je zelf veel doen om energiekosten te besparen met onze tips voor het voorkomen van een hoge energierekening!