Bestelautoverzekering vergelijken

Bereken de verzekering voor jouw bestelauto, bestelbus of bedrijfsauto.

Vergelijk bestelautoverzekeringenVergelijken

NL

Veelgekozen bestelautoverzekeringen

Centraal Beheer
Bestelautoverzekering

Acceptatie voor:

  • Particulieren
  • Bedrijven
  • Zzp'ers
  • Organisaties
Univé
Bestelautoverzekering

Acceptatie voor:

  • Particulieren
  • Bedrijven
  • Zzp'ers
  • Organisaties
Alpina
Bestelautoverzekering

Acceptatie voor:

  • Particulieren
  • Bedrijven
  • Zzp'ers
  • Organisaties

Een speciale verzekering voor bestelauto’s

Met een bestelauto heb je lekker veel ruimte om goederen te vervoeren. Logisch dus dat deze auto’s veel worden gebruikt door bedrijven. Maar ook voor particulieren is het niet ongewoon om een bestelbusje aan te schaffen.

Voor de verzekering is het echter altijd een bedrijfsauto, dus ook als je particulier bent moet je deze bestelwagens verzekeren middels een aparte bestel- of bedrijfsautoverzekering. Je kunt er geen reguliere verzekering voor personenauto’s voor afsluiten.

Niet alle verzekeraars bieden verzekeringen voor bedrijfsauto’s aan, maar gelukkig zijn er wel een aantal verzekeraars waar je uit kunt kiezen. Door het kenteken van je bestelbus in te vullen checken wij of je auto inderdaad als bedrijfswagen is geregistreerd en tonen je vervolgens de verzekeraars waar je online de premie kunt berekenen en direct een bestelautoverzekering kunt afsluiten.

man met bus bestelautoverzekering

Bezoekers geven ons gemiddeld een
9.3

Wij zijn lid van:Keurmerk webwinkel vergelijkingssite

Bestelauto's recent verzekerd

  • 05:50:
    een bedrijfsauto verzekerd bij
    Univé
  • 05:06:
    een bedrijfsauto verzekerd bij
    Centraal Beheer
  • 01:04:
    een bedrijfsauto verzekerd bij
    Alpina

Gemiddelde besparing: € 156 per jaar!

Bron: geanonimiseerde data van de autoverzekeraars.

Veelgestelde vragen

  • Een bestelauto is een auto die is ingericht voor het vervoer van goederen. Deze auto's hebben dan ook altijd veel laadruimte en slechts beperkte ruimte voor passagiers. Bestelauto's zijn er in verschillende uitvoeringen, zo zijn er de busjes, de combo's en de wagens met op laadbak.

    De bestelauto wordt door de RDW altijd geregistreerd als bedrijfsauto.

  • Een grijs kenteken is de benaming voor het kenteken van een bedrijfsauto. De kentekenplaat zelf is gewoon geel, maar vroeger was het kentekenbewijd deel 1 van de auto's grijs, waar dan ook de benaming "grijs kenteken" vandaan komt.

    Op de nummerplaat zelf kun je een zogenoemd grijs kenteken herkennen aan het feit dan één van de lettecombinaties begint met een B of een V.

  • Wij kunnen voor verzekeringen geen inhoudelijke vragen beantwoorden of persoonlijk advies geven. Dit conform de richtlijnen van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Voor vragen over een specifieke verzekering verwijzen wij naar de betreffende verzekeraar.

    De vergelijkers op onze website waar wordt gevraagd om persoonlijke gegevens en/of gegevens van het voertuig worden aangeboden door een partner met een AFM-vergunning. De betreffende partner wordt vermeld in het resultatenscherm van de vergelijker.

  • Ja, het aantal schadevrije jaren wordt altijd overgenomen door een nieuwe verzekeraar. Zo behoud je altijd je no-claim korting.

  • De premie voor de autoverzekering is mede afhankelijk van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Dit wordt dan ook gevraagd bij het afsluiten van een verzekering. Natuurlijk is van tevoren nooit precies het aantal kilometers bekend en daarom werkt men met kilometrages, bijvoorbeeld minder dan 10.000 km, minder dan 20.000 km etc.

    Als je structureel meer kilometers maakt dan dat je bij het afsluiten hebt opgegeven, dan moet je dit aan de verzekeraar melden, zodat deze de premie daarop kan bijstellen. Dit geldt ook als je juist minder kilometers maakt.

    Als je dit niet meldt en je meer kilometers maakt dan opgegeven, dan betaal je dus mogelijk te weinig premie. Bij eventuele schade kan een verzekeraar de te weinig betaalde premie verrekenen met het uit te keren schadebedrag of kan met terugwerkende kracht alsnog de premie in rekening brengen.

ALLE VRAGEN

Welke auto’s zijn bestelauto’s?

Bestelauto’s zijn er in diverse verschijningen. Het zijn busjes, combo’s of auto’s met een open laadbak. Ze hebben allemaal gemeen dat er slechts beperkte ruimte is voor passagiers en juist méér ruimte om goederen te vervoeren.

De combo en het busje kunnen overigens ook ingericht zijn als personenauto. In dat geval is de auto gewoon voorzien van stoelen en ramen achterin. Deze voor personen ingerichte auto’s zijn geen bestelauto’s en zijn ook geen bedrijfsauto’s, maar gewoon personenauto’s.

Bestelwagens zijn in eerste instantie bestemd als auto voor bedrijven, daarom zijn ze ook als bedrijfsauto geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Echter kunnen ze ook gewoon door particulieren aangeschaft en op naam gezet worden.

bestelwagens

Bestelwagens in verschillende uitvoeringen.

Fiscale voordelen voor ondernemers

Als je een bestelauto zakelijk gebruikt, dus op naam hebt staan van je onderneming, bijvoorbeeld als zzp’er, dan profiteer je van een aantal fiscale voordelen. Het tarief voor de wegenbelasting is dan namelijk aanzienlijk lager en ook kun je bij de aanschaf vrijstelling krijgen voor en BMP (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen).

Als je met je bedrijf werkzaamheden uitvoert waarvoor je BTW moet berekenen kun je bovendien de BTW aftrekken bij de aankoop van de auto.

Overstappen met een bestelautoverzekering

Overstappen van bedrijfsautoverzekering kan je voordeel opleveren. Houdt hierbij rekening met onderstaande stappen.

Voorwaarden

Pak de voorwaarden van je huidige verzekering erbij en kijk wanneer je op kunt zeggen en wat dan de einddatum is.

1
Nieuwe verzekering

Vergelijk de verschillende verzekering voor bedrijfsauto’s en maak je keuze. Kijk naast de prijs vooral ook naar de dekking en voorwaarden.

2
Afsluiten

Sluit de nieuwgekozen bestelautoverzekering af en geeft als ingangsdatum de einddatum van je huidige verzekering op.

3
Beëindigen

Soms regelt de nieuwe verzekeraar de opzegging van je oude verzekering. In geval je dit zelf moet doen, zeg dan pas op na acceptatie bij de nieuwe bedrijfsautoverzekering!

4

Voordeel voor ondernemers bij een bedrijfsautoverzekering

Als een bestelauto of een personenauto zakelijk wordt gebruikt, dan kan dit voordelig zijn voor de verzekeringspremie. Je kunt een auto van de zaak namelijk exclusief BTW verzekeren. Dit betekent dat de verzekeraar uitgaat van de waarde van de auto exclusief BTW, een aanzienlijk lagere waarde dus en daardoor ook een lagere premie.

Ook kan voor nieuw gekochte bedrijfsauto’s meestal de BPM voor de verzekering worden afgetrokken. Ook dit resulteert in een lagere nieuwwaarde en daardoor een lagere premie voor de bedrijfsautoverzekering.

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat een schadeclaim ook exclusief de BTW of de BMP zal worden uitgekeerd. Het is dus met name voordelig als je weinig of geen schade hebt.

Over de premie zelf voor de (bestel)autoverzekering kan geen BTW worden afgetrokken, simpelweg omdat er geen BTW over wordt gerekend. Wel wordt er over de premie assurantiebelasting berekend, maar dit is niet aftrekbaar.

Een bestelauto verzekeren is voordeliger voor ondernemers

Doordat ondernemers de BTW en BMP van de aankoopwaarde kunnen aftrekken wordt de premie lager.

De verschillende dekkingen die je kunt kiezen

Bij het vergelijken en afsluiten van een bestelautoverzekering kun je kiezen uit verschillende type polissen. Hieronder de belangrijkste verschillen tussen deze dekkingen.

Disclaimer: De beschrijving van dekkingen op deze pagina zijn globaal, het kan op details afwijken per verzekeraar.

WA dekking

WA dekking

Met deze dekking ben je verzekerd voor de schade die door jouw toedoen bij anderen is ontstaan. De schade aan jouw eigen bestelauto is hiermee niet verzekerd. Daarom is deze verzekering met name geschikt voor wat oudere bestelauto’s met een lagere dagwaarde.

Beperkt Casco dekking

Beperkt Casco dekking

Deze dekking wordt ook wel WA Plus genoemd. Het is dan ook en wat uitgebreidere verzekering dan de WA. Hierbij is namelijk ook de schade aan jouw eigen bestelauto gedekt als deze is veroorzaakt buiten jouw schuld. Denk bijvoorbeeld aan stormschade en steenslag.

Allrisk dekking

Allrisk dekking

De Allrisk dekking is het meest uitgebreid. Hierbij is ook de schade aan jouw bestelauto verzekerd als jij daar zelf schuldig aan bent. Ook vandalisme is hiermee verzekerd. Uitgezonderd is schade door nalatigheid of bijvoorbeeld rijden met alcohol op.

De dingen die je vervoert kunnen van invloed zijn op de verzekering

Als je een bestelauto zakelijk rijdt doe je dat meestal om dingen te kunnen vervoeren. Als dit zaken zijn die mogelijk een hoger risico op schade of diefstal hebben, dan kan dat van invloed zijn op de verzekeringspremie. Bij het afsluiten van een verzekering op naam van een bedrijf wordt dan ook meestal gevraagd welke zaken je gaat vervoeren.

De premie kan afhankelijk zijn van de zaken die je vervoert

Wees hier eerlijk en duidelijk over om bij schade geschillen te voorkomen.

Artikelen over bestelautoverzekeringen

zonder rijbewijs een autoverzekering
Kun je een auto verzekeren zonder rijbewijs?

Bregje 14 juli 2022

Als een auto op jouw naam staat, ben je verplicht die minimaal WA te verzekeren. Maar wat als je (nog) geen rijbewijs hebt? Kun je dan wel bij een autoverzekeraar terecht? We zetten voor je op een rij wat je kunt doen wanneer je een auto wilt verzekeren zonder rijbewijs.

hoge benzineprijs goedkopere autoverzekering
Besparen op je autoverzekering - en zo de hoge brandstofprijzen compenseren

Eric 30 maart 2022

De brandstofprijzen zijn ongekend hoog en het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn verandert. Wat kun je doen om de hoge brandstofprijzen nog enigszins te compenseren? In dit artikel helpen we je op weg met tips om toch nog wat goedkoper auto te rijden.

verzekering autohuur
Huurauto verzekeren vaak onduidelijk en duur

Bregje 9 februari 2022

Je reserveert een huurauto en bij het ophalen confronteert de verhuurder je met de vraag of je extra verzekeringen wil. Men wijst je op de risico’s als je dat niet doet. Door je van te voren te informeren en eventueel een losse verzekering af te sluiten voorkom je stress bij de balie.